Nogomet
342

Odlučujući meč kvalifikacija: Zmajevi večeras moraju srušiti Balea i društvo

Piše: O. T.
Svanuo je i taj dan. Jedan od onih koje volimo okarakterizirati kao "Dan D". A takvih je bilo puno u historiji reprezentacije naše zemlje kojoj je ovo tek peti ciklus kvalifikacija za Euro.

U pretposljednjem, 9. kolu utrke za Euro u Francuskoj, na Bilino Polje dolazi Gareth Bale i ostatak Velsa. Oni za direktan plasman trebaju bod iz dva meča, a BiH za put u baraž mora osluškivati i druge rezultate. Primjerice, dalje možemo i sa tri boda ukoliko oni budu ostvareni pobjedom protiv Kipra u posljednjem kolu pri čemu Izrael mora izgubiti od Kipra i Belgije. Naravno, u ovo se ne smijemo pouzdati. U svim ostalim opcijma koje nas vode u baraž ključno je da u naredne dvije utakmice sakupimo tri boda više nego Izrael.

Velsu nedostaje samo veznjak iz Birmingham Cityja David Cotterill koji je odigrao cijelih 129 minuta u ovom kvalifikacijskom ciklusu. Zmajevima, među ostalima, nedostaju Edin Džeko i Muhamed Bešić koji su skupa propustili cijelih 185 minuta utrke za Francusku.

Bez plavih ili bijelih dresova sa brojevima "11" i "7" nismo navikli, ali već su u prošlosti u par navrata Zmajevi dokazali da znaju ostvariti rezultat i onda kad im mnogi unaprijed odrežu "krila". Sjetimo se Danske, Norveške ili Belgije u gostima...

Osma reprezentacija svijeta

Velšani su trenutno osma reprezentacija svijeta ponajviše zahvaljujući sjajnom nizu od osam utakmica bez poraza u ovom kvalifikacijskom ciklusu. Remizirali su protiv Bosne i Hercegovine i Izraela kod kuće, te protiv Belgije u gostima. Pobjede su upisali protiv Kipra u oba susreta, kao i u mečevima protiv Izraela i Andore u gostima i protiv Belgije kod kuće.

Iako se nekada želi "upakovati" kako Vels nije "samo Bale", valjda je jasno da su danas to samo klišei. Od devet pogodaka Velsa u kvalifikacijama, Bale je postigao šest i asistirao kod dva. Da kojim slučajem Bale ne zaigra za otočku zemlju, njihov napad bi činila dvojica od sljedeće trojice: Hal Robson-Kanu, Sam Vokes i Simon Church. Ovi momci su u 33 nastupa za engleske niželigaše Reading, Burnley i MK Dons postigli četiri gola, a za Vels su u posljednje dvije godine postigli samo dva gola.

Ipak, ne zna svaka reprezentacija izvući najbolje iz najveće zvijezde kao što to čine Velšani. I nije svaka reprezentacija tako koncipirana da bi to mogla uraditi. Selekciju Velsa čine većinom igrači iz Premirshipa i Championshipa i karakteristično za njih je da su fizički spremni i da su defanzivno vrlo zahvalni igrači. Stoga je selektor Chris Coleman u postavci 3-5-2 gdje Bale igra u napadu pronašao najbolji sistem za ovaj tim. Naravno, kada je tu Gareth Bale.

Mešina disciplina i Vedina forma

Govorlmo li o našem timu, onda su prognoze zaista nezahvalne. Na klupi sjedi selektor koji je došao da "spasi što se spasiti može". Vodio nas je u pet utakmica i taman pred ispit kvalifikacija ostao je bez dva, po mnogima, najvažnija igrača u sistemu našeg tima. Edin Džeko i Muhamed Bešić su dva igrača koja su u periodu dok je Baždarević selektor najviše dolazili do izražaja. Dijamant je postigao šest pogodaka, dok je Bešić štitio našu odbranu i povezivao je sa napadom. A onda je bacio žvaku na pogrešno mjesto.

Kada se svemu navedenom doda i to da u kombinacijama nisu Kolašinac, Zec i Sušić, te da je upitan Senad Lulić, onda shvatamo kako je teško procijeniti koliko dobro možemo iznijeti ovaj meč. Ono što ćemo skoro sigurno vidjeti je strpljenje i disciplina koju je Baždarević za kratko vrijeme usadio u reprezentaciju. Ključne dvije figure u našem timu su Miralem Pjanić i Vedad Ibišević koji su u sjajnoj formi u svojim klubovima.

U taktičkom smislu, vjerovatno će presudna biti naša reakcija na izgubljenu loptu pošto će Velšani najviše vrebati iz kontri. Tu će od iznimne važnosti biti igra našeg veznog reda koji u tim situacijama mora zatvoriti puteve ka Garethu Baleu kako odbrana ne bi bila izložena borbi sa brzinom najveće zvijezde Velsa.

Motivacija je i Dijamant

Iako vjerovatno neće zaigrati, Edin Džeko je stigao na pripreme i na sve moguće načine pokušavao spremiti svoje tijelo za ovako bitnu utakmicu. Na taj način je pokazao koliko požrtvovanosti zaslužuje dres sa državnim grbom. Takav pristup našeg kapitena i najboljeg strijelca u historiji reprezentacije samo pozitivno može djelovati na ostatak tima.

Ipak, na kraju svega, suština ne smije biti ko će igrati, a ko ne. Suština je da onih jedanaest Zmajeva ima osjećaj da su za nas najbolji na svijetu i da se na njih ne gleda kao na grupu kojoj nešto nedostaje, nego kao na grupu koja će Bosni i Hercegovini donijeti ono što joj treba, a to su tri boda.

Grupa B

BiH - Vels, Izrael - Kipar, Andora - Belgija (danas)

Kipar - BiH, Belgija - Izrael, Vels - Andora (13. oktobar)

Tabela

  1. Vels 18
  2. Belgija 17
  3. Izrael 13
  4. Bosna i Hercegovina 11
  5. Kipar 9
  6. Andora 0