Nogomet
0

Odigrana preostala dva susreta 16. kola Premijer lige BiH

NINA/Sarajevo-X
Jesenski prvak BiH u fudbalu Široki Brijeg opravdao je ulogu velikog favorita protiv Rudara i došao do zaslužene pobjede čemu je najbolji pokazatelj uvjerljiva pobjeda rezultatom 4:0.

Pitanje pobjednika bilo je riješeno već u prvom dijelu utakmice koji su izabranici Ive Ištuka dobili rezultatom koji će se kasnije pokazati kao konačan. Za to je najzaslužniji bio Domagoj Abramović koji je postigao sva četiri pogotka, što se rijetko viđa na bh. travnjacima, ali i šire.

Široki Brijeg je u prednost došao već u drugoj minuti susreta. Studen je u šesnaestercu domaćih nepropisno zaustavio Hrvoju Ercega što je glavni sudac susreta okarakterizirao kao najstrožu kaznu, a s bijele tačke precizan je bio Domagoj Abramović.

Domaći sastav je nakon prvog pogotka nastavio s inicijativom što je rezultiralo povećanjem prednosti. Miroslav Dujmović u 20. minuti je odlično probio lijevu stranu obrane Rudara i lijepo asistirao za Abramovića koji iz voleja postiže svoj drugi pogodak i ukupno deseti, s kojim se izjednačio s Alenom Škorom na vrhu liste strijelaca Premijer lige BiH.

Ipak, Abramović se nije zadovoljio time, nego je samo u dvije minute postigao svoj treći pogodak na utakmici. Ovoga puta je bio više sretan nego spretan jer se lopta na putu prema mreži Krsmanovića odbila od njega, nakon što je oštro šutirao Danijel Bajkuša.

Odlično prvo poluvrijeme Abramović je zaključio svojim četvrtim pogotkom u 38. minuti. Ovoga puta u ulozi asistenta bio je Lago Bajano koji je lijepo prošao kroz obranu Rudara i još ljepše asistirao za Abramovića, a napadač Širokog Brijega udarcem s desetak metara je 'rasparao' mrežu Rudareva gola. Jedinu priliku u prvom poluvremenu Rudar je imao u 30. minuti kada je Dalibor Kožul izbio loptu s gol-linije.

U drugom dijelu uslovi za igru bili su puno teži. Vrijedi izdvojiti priliku Abramovića za peti pogodak u 85. minuti kada je izašao sam ispred Krsmanovića, ali golman Rudara je taj put ukrotio udarac napadača Širokog Brijega, te tri minute poslije priliku Dujmovića kada je Krsmanović ponovno dobro reagovao.

U sljedećem kolu Široki Brijeg ide u goste Zrinjskom, dok će Rudar na svojemu travnjaku ugostiti Čelik.

POSUŠJE – TRAVNIK 2:2 (1:1)

Nogometaši Posušja nisu ostvarili obećanje koje su dali svojim navijačima.

Naime, na otvaranju proljetnog dijela sezone igrači trenera Maria Ćutuka nisu pobijedili ekipu Travnika i nisu im se revanširali za poraz u prvom dijelu sezone.

Prvu priliku na utakmici imali su domaći. U 12. minuti Ilić je udarcem iz kornera odlično pronašao Ljutu na drugoj stativi, ali nakon njegova udarca Hadžiahmetović s gol crte izbija loptu u polje i spašava svoju ekipu.

Samo minutu kasnije sreća je napustila Travničane. Opet su u glavnoj ulozi dva ista igrača. Ilić je izveo udarac iz kornera, a mladi reprezentativac BiH Denis Ljuta atraktivno makazicama neobranjivo pogađa mrežu gostujućeg golmana Kraka.

Nakon što su dali pogodak, Posušaci su nastavili diktirati tempo, no nisu stvarali konkretne prilike.

Kad su svi mislili da će se na poluvrijeme otići s rezultatom 1:0 za Posušje, gosti koriste opuštenost i neopreznost domaće odbrane, te u 43. minuti dolaze do poravnanja. Šiljak je fino centrirao, a Balta se najbolje snalazi na drugoj stativi i rutinski pogađa Bašićevu mrežu.

Početkom drugog poluvremena snijeg je ponovo počeo padati, pa su već teški uslovi za igru postali još teži. No, to je izgleda pogodovalo domaćinu koji već u 46. minuti ponovno dolazi u vodstvo.

Opet se pokazalo da su prekidi jedno od jačih oružja Posušja. Ilić je iz slobodnog udarca fino pronašao Jagića koji s pet-šest metara požrtvovanim padom, glavom loptu šalje iza Krakovih leđa.

Čim su primili pogodak, Travničani su preuzeli inicijativu s ciljem da što prije dođu do izjednačenja. U 75. minuti gosti ostaju s igračem manje, jer je Varupa zbog prekršaja nad Ilićem zaradio crveni karton.

U svojoj namjeri da izjednače gosti su uspjeli u 85. minuti. Beganović je fantastično izveo slobodan udarac s nekih četrdesetak metara, a lopta se zakoprcala u mreži iza leđa golmana Bašića koji je samo pogledom ispratio loptu.

Posušje u idućem kolu gostuje Glasincu, dok Travnik na Piroti dočekuje Sarajevo.