Udruženje navijača Sarajeva
0

"Odgovornost za incidente u Tuzli snose MUP i redarska služba"

Sarajevo-x.com
Foto: FKSinfo.com
Foto: FKSinfo.com
Povodom posljednjih incidenata na stadionu Tušanj Udruženje navijača FK Sarajeva (UNFKS) obratilo se javnosti s namjerom da javnost informiše o dešavanjima koja su prethodila neredima, kao i kasnijem policijskom maltretiranju u kojem je na desetine navijača Sarajeva zadobilo povrede.

"UNFKS želi istaći da je za incidente na stadionu Tušanj i izvan njega direktno odgovoran MUP KS u saradnji sa kolegama iz Tuzlanskog kantona koji su od samog okupljanja navijača Sarajeva na sve načine pokušavali podići tenzije, iako je prethodni dogovor u potpunosti ispoštovan od strane UNFKS", stoji u saopštenju.

U UNFKS-u ističu da je polazak iz Sarajeva zakazan za 10 sati, a da su navijači na stadion ušli tek oko 40. minute susreta zahvaljujući bespotrebnom odugovlačenju tokom čitavog puta.

"Policajci su na više mjesta bez razloga zaustavljali kolonu koja tokom puta nije išla brzinom većom od 40 km/h. Da bi apsurd bio veći, navijačima kojima je dopušten polazak iz Sarajeva zabranjen je ulaz na stadion. UNFKS i navijači koji su išli u vlastitom aranžmanu potrošili su više od 15.000 KM kako bi samo jedan dio boravio 20-tak minuta na stadionu, dok ostali nisu imali ni tu (ne)sreću", ogorčeni su navijači Sarajeva koji su putovali na utakmicu u Tuzlu.

Predstavnici UNFKS-a tvrde da odgovornost za nerede snose pripadnici MUP-a i redarska služba koji su napravili premalu granicu između dvije navijačke skupine. Nakon što je kamenovanje počelo, nijemo su posmatrali razvoj situacije. Onima koji su željeli napustiti stadion to je bilo onemogućeno, da bi uslijedilo brutalno premlaćivanje svih koji su se našli na dohvat pendreka.

"Navijači Sarajeva su obarani i šutirani na podu, dok je jedan od policajaca pendrekom razbio staklo na autobusu. Od nadležnih organa očekuje se pokretanje postupka zbog prekomjerne upotrebe sile i uništenja tuđe stvari", kategorični su najvjerniji navijači tima sa Koševa.

Kao posljedicu posljednjih dešavanja UNFKS razmotriće nastavak organizovanja gostovanja u saradnji sa nadležnim organima.

"Gostovanja su organizovana i najavljivana samo s jednim ciljem, a to je bezbjedan odlazak i povratak sa utakmice. S obzirom na ponašanje policije koja bezrazložno maltretira i organizatore i putnike i pri tome još uništava prevozna sredstva za koja se izdvajaju enormna novčana sredstva, organizacija gostovanja izgubila je smisao", stoji u saopštenju.