Nogomet
15

Odbio Leicester: Jedan od najvećih talenata svijeta Dembele potpisao za Dortmund

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
"Bit ću otvoren, jednog dana će Ousmane Dembele biti na užoj listi nominovanih igrača za Zlatnu loptu", kazao je jedne prilike Mikael Silvestre, bivši defantivac Manchester Uniteda i sadašnji savjetnik Rennesa. Govorio je o momku koji će 15. maja napuniti 19 godina i kojeg je Borussia Dortmund dovela u svoje redove.

Ousmane Dembele igra na poziciji krilnog napadača, a debitatnski nastup za prvi tim Rennsea upisao je 5. novembra 2015. godine. Dakle, od početka sezone nije bio u rosteru Rennesa, sezona još nije završila, a on je ipak u tako kratkom periodu privući radare najvećih klubova svijeta i natjerati Dortmund da za njega, prema podacima Transfermarkta, plati 15 miliona eura.

Mladi Francuz je odigrao 25 utakmica za Rennes u ovoj sezoni i postigao je 12 golova i upisao pet asistencija. Izabran je za najboljeg mladog igrača Ligue 1 i tražio ga je i Leicester, ali on nije želio na Otok.

"Zvao me Claudio Ranieri. Bio sam iznenađen kada sam se čuo sa njim, ali sam mu rekao da neću u Leicester. Nadam se da ću naredne sezone igrati Ligu prvaka, ali još uvijek ne znam gdje", kazao je ranije Dembele koji je otvoreno priznao da mu je san jednog dana zaigrati za Barcelonu.

Njegov talenat pokazuje da bi mogao imati veliku karijeru. Bez obzira što je ovo bila njegova debitantska sezona u Ligue 1, vrlo brzo se prilagodio i oslobodio ne ustručavajući se driblati po četiri igrača u jednom napadu.

On, Marco Reus, Henrikh Mkhitaryan i Pierre-Emerick Aubameyang zajedno sa ostalim talentima Dortmunda poput Christiana Pulišića čine jednu vrlo opasnu napadačku navalu pod uslovom da Dortmund zadrži navedene igrače.