Nogomet
1

Odbačene optužbe protiv navijača koji je na terenu grlio Ronalda

Totalsport
Tužilaštvo u Južnoj Floridi odbacilo je kriminalne optužbe protiv uzbuđenog nogometnog navijača, koji je u augustu tokom predsezonske utakmice između Reala i Chelseaja na Sun Life Stadiumu u Miamiju uletio u teren i zagrlio Cristiana Ronalda.

Ronald Gjoka, 20-godišnji Kanađanin rodom iz Albanije, nije stvarao nikakve probleme, nego je samo zagrlio Ronalda i izmijenio par riječi s njime. Zaštitari su ga potom ispratili s igrališta, a Gjoka se kasnije izvinio za prekid susreta.

Nakon što je Cristiano Ronaldo čuo da će Gjoka biti optužen za ometanje posjeda i nasilničko ponašanje od strane vlasti, portugalski reprezentativac je tužiteljima napisao pismo podrške za navijača.

"Nije bio agresivan niti nasilan ni na koji način. Štaviše, nije pružio nikakav otpor kada su ga osiguranje i policija odveli. Kako ja to shvaćam, priznao je svoju grešku i shvaća važnost osiguranja. On je mladić koji je odrastao bez oca i odgojila ga je samohrana majka. Pohađa univerzitet Palm Beach Community College na Floridi. Zabrinut sam jer shvaćam da bi mogao imati problema s Odborom za useljeništvo i sa svojim univerzitetom ako kriminalne optužbe protiv njega ne budu odbačene. Odmah je prevezen u čuvani dio stadiona i proveo je kasnije jedan i pol dan u zatvoru".

"Shvatam vašu poziciju i važnost provedbe pravila i zakona. Međutim, s poštovanjem molim vas i vaš ured da razmislite o ovakvoj odluci i odbacite dvije kriminalne optužbe s kojima je ovaj mladi čovjek suočen. Mrsko bi mi bilo vidjeti da je suočen s kriminalnim optužbama za svoju grešku. Prema svemu sudeći pred njim je svijetla budućnost i ne bih volio da mu tu budućnost uništi jedna pogrešna u prosudbi. Hvala vam", napisao je, između ostalog, Ronaldo.

Nije jasno je li Ronaldovo pismo uistinu pomoglo Gjoki, ali mu sasvim sigurno nije odmoglo. Richard Hujber, advokat mladog navijača, pohvalio je Ronaldov trud i angažman u svojoj izjavi:

"Posebno zahvaljujemo Cristianu Ronaldu za svu njegovu pomoć i razmatranje o ovom važnom pitanju koje uključuje mladog studenta koji ima izrazito svijetlu budućnost", rekao je advokat.

Gjoka je, pak, rekao kako bi volio dobiti priliku zahvaliti se lično Ronaldu, ako bi to bilo moguće.

"Moj san je sada da ga opet vidim i da mu kažem hvala".

Morat će jedino pripaziti da ukoliko uistinu dobije takvu mogućnost, da Ronaldo tom prilikom ne bude na nogometnom igralištu, okružen sa gotovo 70.000 navijača.