Kako pobijediti u Zenici?
0

ANALIZA / Od Portugalaca moramo biti agresivniji i više trčati

Piše: Edin Isanović
Bez obzira na ishod utakmica sa Portugalom u petak i utorak, ocjena nastupa nogometne reprezentacije BiH u kvalifikacijama za odlazak na Euro 2012 je maksimalna. Sušićevi izabranici ostvarili su odličan rezultat. Spahić i saigrači osvjetlali su obraz bh. nogometa izvanrednim igrama i ponašanjem.

Kako čovjeku apetit raste, logično je da na krilima dobrih igara javnost očekuje nove pobjede. Nakon remija sa Francuskom u posljednjoj utakmici kvalifikacija, žrijeb za baraž nam je ponovo donio Portugal - suparnika koji nas je ostavio u čekaonici prije dvije godine u dodatnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo na jugu Afrike.

Igrati do krajnjih granica svojih mogućnosti

Kako pobijediti izabranike Paula Benta na Bilinom Polju? Prije svega, Zmajevi trebaju biti krajnje zreli i nametnuti borbenost i taktičku disciplinu. Naši ih trebaju nadjačati na planu trčanja i agresivnosti. U takvim okolnostima rival može biti u ozbiljnim problemima. Budemo li se nadjačavali talentom, možemo proći loše.

Bh. reprezentacija ima argumente da savlada favorizovani Portugal. Naši reprezentativci trebaju biti strpljivi, ne odustajati od vlastitih gabarita. Vjerujemo kako će šef državne selekcije Safet Sušić ekipu dobro pripremiti kako fizički, tako i psihički.

Jasno je da za trijumf svi igrači moraju igrati do krajnjih granica svojih mogućnosti, a Papetov je zadatak da fantastičnu borbenost, koju očekujemo, uklopi u tehničku izvedbu.

Prepisati danski recept

Suparnik je itekako ranjiv. Sa sigurnošću možemo tvrditi da im ne odgovara igra Danaca koji ih već dva puta ''guraju'' u baraž. U posljednjem dvoboju, koji je ujedno odluči o prvom mjestu u grupi, savaladali su ih 2:1.

No, tokom cijelog meča Vikinzi su vršili presing i stvarali šanse pred golom ''evropskih Brazilaca'' pa su pored dva postignuta gola imali još nekoliko izvanrednih prilika, što pokazuje da je naš rival itekako ranjiv.

Rad, red i disciplina, to je moto reprezentacije Danske. Igru baziraju na čvrstoj odbrani i imaju snažan ekipni duh, koji je teško slomiti.

Ako bismo upoređivali tehnički potencijal, Portugalci su u prednosti. Dodamo li na vagu naš fanatizam, samopouzdanje i vjeru u pobjedu, pitanje ravnoteže ovisti će o nijansama.

BiH mora igrati onako kako je igrala sa Francuskom, taktički krajnje disciplinovano, borbeno i požrtvovano. Naši trebaju držati loptu, umiriti portugalski pritisak, koji se očekuje, a potom napasti među prostore linija protivnika, te kombinatorikom uzvratiti na njihove udare.

Pet preduslova za pobjedu: 1. Taktička disciplina (rad i red); 2. Borbenost i volja; 3. Kontinuirani pritisak na posljednji bedem suparnika; 4. Strpljenje u gradnji napada; 5. Odlična atmosfera i samouvjerenost