Nogomet
20

Očajni Manchester United pao na stadionu Svjetlosti protiv Sunderlanda

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Sunderland je jedna od ekipa koja je najbliže ispadanju iz Premershipa, ali je u 26. kolu uspio savladati Manchester United na svom stadionu. Bilo je 2:1.

Iako je ovo tek drugi poraz u posljednjih deset utakmica za United u svim takmičenjima - Crveni đavoli su većim dijelom sezone imali lošije nizove - ovo je i nova katastrofa. Ne samo zato što je Sunderland prvi put u historiji Premiershipa na svom stadionu slavio protiv tima sa Old Trafforda, nego što je bio bolja ekipa.

Khazri je u trećoj minuti nakon slobodnog udarca savladao De Geu koji nije očekivao da će lopta onako neokrznuta proći kroz "šumu" igrača u kaznenom prostoru i završiti u maloj mreži.

Rezultat je mogao porasti u 12. minuti kada je Defoe bio u prilici, a Sunderland je i nakon toga nastavio praviti šanse za razliku od Uniteda koji je kao i obično nastojao graditi posjed lopte. Tek pred kraj poluvremena gosti su uspjeli doći do prilika pred golom Mannonea i izjednačiti u 39. minuti preko Martiala koji je odbijenu loptu pospremio u mrežu, a do tada je Sunderland bio konretniji i jednom je tražio penal.

Nakon četiri minute igre u nastavku domaći tim je ponovo tražio penal kada je Rooney igrao rukom, ali Andre Marriner se nije oglasio. Igra je bila slična kao u prvom dijelu - United čuva loptu, ali Sunderland je konkretniji.

Kako se bližio kraj utakmice United je više napadao i bio bliži pogotku iako velikih šansi nije bilo. "Hladan tuš" uslijedio je nakon kornera Sunderlanda kada pogađa Kone u 82. minuti. United do kraja ne uspijeva vratiti se u meč i osvojiti makar bod što je značilo da je Sunderland prekinuo niz od četiri meča Premiershipa bez pobjede.

Rezultati 26. kola Premiershipa:

Sunderland - Manchester United 2:1 Bournemouth - Stoke (16 sati) Crystal Palace - Watford (16 sati) Everton - WBA (16 sati) Norwich - West Ham (16 sati) Swansea - Southampton (16 sati) Chelsea - Newcastle (18:30 sati) Arsenal - Leicester (sutra, 13 sati) Aston Villa - Liverpool (sutra, 15:05 sati) Manchester City - Tottenham (sutra 17:15 sati)

Tabela: