Nogomet
7

Obaveze prema državi akutni problem klubova u BiH

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na molbu generalnog direktora FK Sarajevo Dine Selimovića, u ponedjeljak je sjedištu UEFA-u u Nyonu održan je sastanak sa šefom UEFA-inog odjela za licenciranje klubova i finansijski fair play Andreom Traversom i njegovim pomoćnikom Pablom Rodriguezeom.

Povod su UEFA-in monitoring bosanskohercegovačkih klubova, a posebno dospjele, neplaćene obaveze na ime socijalnih i poreznih davanja sa kojima se pored FK Sarajevo, susreću i FK Željezničar iz Sarajeva, te HŠK Zrinjski iz Mostara, tri bosanskohercegovačka kluba koja su učestvovala u UEFA-inim takmičenjima u sezoni 2013/14.

Selimović je imao ovlaštenja FK Željezničar i HŠK Zrinjski da ih predstavlja na ovom sastanku te se u ime sva tri kluba zahvalio UEFA-inim predstavnicima na izdvojenom vremenu i prilici da se prezentuju aktuelno stanje i okolnosti u kojima nogometni klubovi u našoj zemlji egzistiraju.

"Istakao sam dobru saradnju sa administracijom za licenciranje Nogometnog Saveza Bosne i Hercegovine sa kojom zaista imamo izvanrednu saradnju. Uvijek su nam bili spremni pomoći savjetima i sugestijama", kazao je Selimović po povratku iz Švicarske, istakavši zabrinutost sa sve bh. klubove u budućnosti.

"Domaći klubovi koji ne učestvuju u evropskim, UEFA-inim takmičenjima sigurno nisu ni svjesni rigoroznih pravila i propisa koje moraju ispunjavati. To se posebno odnosi na finansijski kriterij. Sa sigurnošću možemo reći da je sudbina nogometnih klubova u našoj zemlji u rukama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Parlamentarne skupštine Federacije Bosne i Hercegovine", upozorava Selimović.

Sva tri spomenuta kluba su u zakonskom roku, prije 30. juna.2013. godine predali Zahtjeve za otpis zatezne kamate na javne prihode, istovremeno čekajući usvajanje izmjene zakona kojim će se sportskim klubovima omogućiti potpuni otpis kamata, uz reprogram obaveza na duži vremenski period od 15 godina. Trenutni sporazumi koje ovi, ali i drugi klubovi imaju jednostavno nisu održivi, s obzirom da su mjesečne obaveze po tim sporazumima previsoke i klubovi ih nisu u mogućnosti u potpunosti plaćati.

Andrea Traverso pohvalio je napore i inicijativu koje je pokazao Selimović dolaskom u UEFA-u i predstavivši cjelokupnu situaciju i okruženje u kojima djeluju nogometni klubovi u Bosni i Hercegovini.

"Pravilnici UEFA-e su prilično jasni i moraju ih poštivati svi klubovi, ne samo u Bosni i Hercegovini, već u cijeloj Evropi. Razumijevajući u potpunosti kompleksnost trenutne situacije, klubovi trebaju obezbjediti pozitivan odgovor sa tačnim iznosima od strane Porezne uprave, kako bi se cijela stvar odgodila do kraja godine", kratko je kazao Andrea Traverso, šef UEFA-inog odjela za licenciranje klubova i finansijski fair play.

Selimović je predstavio i aktivnosti na sprovođenju inicijative o konsolidaciji sportskih klubova u Federaciji Bosne i Hercegovine, kroz koju bi se najdalje do kraja 2013. godine trebalo usvojiti zakonsko rješenje koje bi sportskim klubovima omogućilo plaćanje glavnice duga prema državi na period od minimalno 15 godina, a kamate bi u potpunosti bile otpisane. Time bi se po prvi put ponudilo adekvatno, sistemsko rješenje za sportske kolektive i spriječilo njihovo gašenje.

Dobra vijest u ovom procesu jeste i pismo Premijera Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Nermina Nikšića od 5. septembra 2013. godine u kojem je odgovorio na dopis FK Sarajevo, u kojem između ostalog stoji:

"Svjesni smo da aktuelni Zakon o sportu u BiH ne tretira ovu problematiku, ali smatram da to ne predstavlja opravdanje da na druge načine ne pokušamo riješiti ovo pitanje. Do sada sam na svaki način pokušavao da kao premijer Federacije BiH dam maksimalan doprinos podršci sportu, pa se tako odnosim i prema ovoj inicijativi", stoji u pismu koje potpisuje federalni premijer Nermin Nikšić.

U pismu je također istaknuto da je inicijativu već usvojio Parlament Federacije BiH, koji je zadužio Vladu FBiH da pripremi izmjene Zakona o visini stope zatezne kamate te da je od Federalnog ministarstva finansija zatraženo da izradi prijedlog izmjene pomenutog zakona, a od Porezne uprave Federacije BiH da dostavi ažurne i relevantne podatke o ukupnim dugovima svih sportskih kolektiva u FBiH, njihovoj strukturi, sporazumima o obročnoj otplati dugovanja i mogućnostima sportskih kolektiva u njihovom ispunjavanju.