Nogomet
11

O'Neil: Katastrofa bi bila samo se braniti; Clark: Sada ih bolje znamo

Klix.ba
Martin O'Neill (Foto: AFP)
Martin O'Neill (Foto: AFP)
Selektor reprezentacije Irske Martin O'Neill govorio je o uzvratnoj utakmici baraža za Euro u Francuskoj koju će njegov tim sutra igrati protiv Bosne i Hercegovine. Pored, O'Neilla obratio se i defanzivac Ciaran Clark.

O'Neill je u svojoj karijeri, među ostalima, uspješno vodio Aston Villu i Celtic s kojim je igrao finale Kupa UEFA. Na pitanje novinara da li bi plasman u Francusku smatra svojim najvećim uspjehom, O'Neill je "lopticu" skinuo sa sebe.

"Nisam siguran da se ovdje radi o mojoj trenerskoj karijeri. Radi se o tome da Republika Irska nastoji pobijediti i otići u Francusku. To bi bilo sjajno za ovu zemlju."

Iako su Irci u prvoj utakmici uspjeli izvući remi s postignutim pogotkom (1:1) što ih stavlja u bolji položaj pred uzvrat, jer sada Zmajevi moraju postići gol, O'Neill ne namjerava braniti se.

"Mislim da je Bosna sposobna da postigne pogodak. Svi timovi su zapravo sposobni da to urade. Dvoboj je izjednačen i bolje bi bilo reći da želimo pobijediti. Većina selekcija želi učiniti to. Navijači će biti uz nas i dobro bi bilo da stvorimo atmosferu kao u susretu protiv Njemačke.

Ako mislimo da možemo čuvati prednost gostujućeg gola svih 90 minuta i ako budemo boravili oko našeg kaznenog prostora, to bi bio recept za katastrofu", smatra selektor Irske.

U prvom meču Irci nisu mogli računati na kapitena Johna O'Sheaja i napadača Shanea Longa koji su danas trenirali sa ostatkom tima.

"Mislim da je iza Johna značajna količina rada tokom sedmice, a Shane je manje radio. Bitno je da su tu. Optimistični su. Mislim da trebate uzeti u obzir da oni nisu igrali. Stoga, moram imati u vidu da su igrači svježi i razmotriti još neke stvari", kazao je O'Neill.

Pored Edina Džeke, javnost ističe da je Miralem Pjanić ključni igrač našeg tima, a svoje mišljenje o Pjaniću dao je i selektor Irske: "Što je dalje od našeg gola, manje je opasan."

O sutrašnjem meču govorio je i Ciaran Clark, štoper Irske koji je odigrao cijeli meč u Zenici. Clark smatra da Irci sada bolje poznaju vrline našeg tima.

"Puno smo gledali Bosnu i ona ima vrlo dobre igrače. Svi su talentirani i opasni. Njihov način igre se promijenio pred kraj utakmice kada su bili dosta direktniji i tako pokušavali stvoriti probleme. Prvo poluvrijeme su počeli kombinirati i graditi duže napade. Sada znamo koje su im vrline.

Mislim da smo ih generalno dobro čuvali. Razočaravajuće je što smo primili gol tako kasno, ali smo se vratili i dali najbolje. Kao što je trener rekao, nećemo ih samo čekati. Bit će jako teška utakmica za nas i nadamo se da je možemo otežati i njima", kazao je štoper Aston Ville i reprezentacije Irske.