Nogomet
5

NSBiH odbio igrati protiv Katalonije zbog političkih konotacija

Klix.ba
Tim Katalonije uglavnom čine igrači Barcelone
Tim Katalonije uglavnom čine igrači Barcelone
Nakon što smo jučer objavili vijest da je Nogometni savez Bosne i Hercegovine odbio ponudu Nogometnog saveza Katalonije za odigravanje prijateljske utakmice, oglasila se i krovna kuća bh. nogometa.

Kako su za Špansku novinsku agenciju (EFE) kazali u Nogometnom savezu BiH, ponudu Katalonaca su odbili iz dva razloga. U slučaju da je utakmica dogovorena, selektor Safet Sušić ne bi mogao računati na sve reprezentativce, jer termin odigravanja susreta ne podliježe FIFA-inom rasporedu, dok su kao drugi razlog naveli "političke konotacije".

Generalni sekretar Nogometnog saveza BiH Jasmin Baković kaže da je pozivnica za odigravanje prijateljske utakmice stigla prije mjesec i po, a odbijena je nakon razgovora sa selektorom Safetom Sušićem.

"Nismo pristali jer je prijedlog bio da se utakmica igra krajem ove godine, kada ne možemo računati na sve naše igrače. S druge strane, postoje političke konotacije koje smo u ovom slučaju htjeli izbjeći", kazao je Baković za EFE.

Također, kako su za Klix.ba jučer rekli u Savezu, Zmajevi igraju utakmice samo sa selekcijama koje su priznate od FIFA-e i UEFA-e, što nije slučaj kada je riječ o reprezentaciji Katalonije.

Umjesto sa Zmajevima, Katalonci će prijateljsku utakmicu igrati protiv Zelenortskih otoka 30. decembra na stadionu Lluis Companys u Barceloni.