Nogomet
11

Novinar engleskog portala Vavel.com predviđa 2:1 za BiH

Klix.ba
Brojni svjetski mediji pišu o predstojećem meču Argentina - BiH, te o omjeru snaga argentinskih i naših igrača. Engleski portal Vavel.com objavio je tekst u kojem predviđa da bi bih Zmajevi mogli pobijediti rezultatom 2:1.

U tekstu novinar sportskog portala kaže kako oba tima imaju sličan stil igre, ali se i razlikuju u nekim stvarima. Ističu kako je Argentina krunisana s dvije pobjede na Svjetskom prvenstvu, dok BiH prvi put nastupa na ovom takmičenju.

"Sve oči bit će uprte u Lionela Messija kojem će Angel di Maria i Sergio Aguero čuvati leđa. Bosanski menadžer Safet Sušić je spreman nositi se s argentinskom prijetnjom, pišu bosanski mediji. Sušić je kazao da nikada nisu bazirali igru na samo jednog igrača te da to neće biti slučaj ni sada, bez obzira što je riječ o Messiju", piše Vavel.

Britanski portal dalje podsjeća kako je ovo prva utakmica BiH na prvenstvu otkako je neovisna i završen rat 1995. godine.

"Bili su blizu kvalifikacija na prošlo Svjetsko prvenstvo i Evropsko 2012. godine. Meč u nedjelju bit će velika prilika za zemlju i njene ljude, posebno nakon nedavnih poplava koje su uništile dijelove države. Rat je u sjećanju Bosanaca, ali izgleda da se to sve stavlja po strani kada Zmajevi igraju. Blizu 250.000 Bosanaca je poginulo u ratu 1992-1995 dok se zemlja borila teško za svoju neovisnost s nevjerovatnim borbenim duhom i njen tim ulazi u meč nemajući šta da izgubi, s istim borbenim duhom: 'Jako puno poštujemo Argentinu, imaju kvalitet na cijelom terenu kao i na klupama i znamo da će ovo biti teška utakmica za nas, ali pokušat ćemo im zadati probleme", rekao je Asmir Begović, navodi Vavel.

Portal je potom iznio statističke podatke:

Bosna od 18 utakmica je pobijedila 14, izgubivši četiri puta i odigravši neriješeno jednom. Argentina je izgubila samu jednu od 15 utakmica. Bosna nikada nije postigla gol protiv Argentine, izgubivši 2:0 2013. i 5:0 1996. godine. Argentina ima najstariji tim na SP-u s prosjekom godina 28,9 i jedini je tim koji nema igrača koji ima manje od 24 godine.

Kladionice:

Pobjeda Argentine: 1.44 Pobjeda BiH: 9.00 Neriješeno: 4.60

"Bit će to težak meč za obje strane. Argentino iskustvo može biti odlučujuće, dok bosanska borbenost može napraviti probleme. ukoliko BiH bude igrala sličan stil popu Hrvatske u utakmici protiv Brazila moglo bi biti velikih uzbuđenja. Igrači vrijedni velike pažnje su Edin Džeko, Asmir Begović, te mladi Muhamed Bešić i Sead Kolašinac, dok su Di Maria, Messi i Sergio Aguero su vrijedni pažnje u Argentini. Moje predviđanje je 2:1 za Bosnu", napisao je novinar portala Vavel. com.