Nogomet
7

Novi uvjerljiv poraz juniorki BiH, izgubljene sve šanse za plasman u elitni krug

Piše: Fuad Krvavac
Foto: FS BiH
Foto: FS BiH
U susretu sa favoriziranim juniorkama Švedske, izabranice Nikole Nikića imale su imperativ pobjede ako su željele ostati u borbi za jedno od prva dva mjesta i plasman u elitni krug takmičenja.

Ipak, kvalitetnije mlade Šveđanke su od samog početka diktirale tempo, ali odbrana juniorki BiH izdržavala je opasne napade. U sedmoj minuti kapitenka Ana Bojanić napravila je prekršaj za jedanaesterac, a Tereze Simonson sa 11 metara nije pogodila mrežu Jelene Gvozderac.

Šveđanke nastavljanju stvarati šanse, ali golmanica BiH brani izvanredno. Juniorke BiH također, pokušavaju doći u šansu, a onda se u 21. minuti zatresla mreža Šveđanki. Strijelac je bila Mejrema Medić.

Tek nakon vodstva juniorki BiH Šveđanke su ponovo kontrolirale igru i u 31. minuti Tereza Simonson se iskupila za nerealizirani penal. Uspjela je poravnati na 1:1. Igra se uglavnom odvijala na polovini juniorki BiH, a pune ruke posla imala je Gvozderac.

U nastavku ponovo Šveđanke imaju premoć, ali juniorke BiH su se žestoko borile da sačuvaju neriješen rezultat. Ipak, nisu izdržale, Nelie Ljilja na asistenciju Ide Stromblad preokreće rezultat i Šveđanke su povele 2:1.

Juniorkama BiH ponestalo je snage, što protivnice koriste i povećavaju vodstvo na 3:1, a strijelac je u 68. minuti bila Emma Westin. Pet minuta prije kraja Ebba Hed je na asistenciju Emme Westin postigla gol za 4:1, a u četvrtoj minuti sudijske nadoknade Neile Lilja postavila je konačan rezultat od 5:1.

Ovim porazom juniorke BiH izgubile su sve šanse za najmanje drugo mjesto, a u drugom susretu Portugal je pobijedio Gruziju 2:0.

Bosna i Hercegovina je igrala u sastavu: Gvozderac, Butković, Bojanić, Bagarić (72' Limanović), Rovčanin, Pašalić, Medić, Škahić (59' Kuljanin), Radoš, Kodžo (46' Crnobrnja), Hodžić. Selektor Nikola Nikić.

Raspored i rezultati 7. grupe (BiH je domaćin ove grupe):

1.kolo: Švedska – Gruzija 4:0, Bosna i Hercegovina – Portugal 0:3. 2.kolo: Švedska – Bosna i Hercegovina 5:1, Portugal – Gruzija 2:0.

TABELA

ŠVEDSKA 2 2 0 0 9:1 6 PORTUGAL 2 2 0 0 5:0 6

GRUZIJA 2 0 0 2 0:6 0 BIH 2 0 0 2 1:8 0

Idući susreti (Nedjelja, 23.10.2016.)

3.kolo: Gruzija – Bosna i Hercegovina (Bijeljina), Portugal – Švedska (Etno selo Stanišić).