UEFA
0

Novi plan protiv namještanja utakmica

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dužnosnici Evropske nogometne federacije - Uefa obznanili su novi plan koji bi trebao u potpunosti suzbiti korupciju i namještanje susreta u evropskim ligama.

Nova istraživačka jedinica trebala bi sadržavati šest članova koji će biti raštrkani po Evropi i primati i detaljno pregledavati sve prijave oko namještanja utakmica i sumnjivih kladioničarskih uloga. Trenutno je pod Uefinom istragom 15 susreta iz prošle sezone te 10 utakmica Intertoto kupa i Kupa Uefe (od iduće sezone Evropske lige).

"Korupcije i malverzacije u nogometu su prešle svaku granicu. Ne želimo da ovaj sport bude destabiliziran od strane ljudi koji njime manipuliraju kako bi ostvarili osobnu korist. Zaposlit ćemo još neke ljude i dodatno pojačati kontrolu i istrage u vezi namještanja utakmica i korupcija u nogometu", rekao je glavni sekretar udruženja, David Taylor.

Uskoro će Uefa obaviti i razgovore sa svim evropskim ligama kako bi oformili poseban sistem pokrivanja svih liga i takmičenja. Osim ove, Uefa je najavila još jednu veliku reformu. Povećanjem broja članica povećat će se i broj ekipa sudionica EP-a sa 16 na 24, a konačnu su odluku donijeli nakon učestalih insistiranja Nogometnog saveza Škotske i Irske.

Također, predsjednik Uefe Michel Platini potvrdio je kako će Poljska i Ukrajina nakon svih problema ipak biti u mogućnosti organizirati EP 2012. "Problem je bio u hotelima i infrastrukturi, a čini se da sada sve polako ide na bolje. No, Poljska i Ukrajina moraju nastaviti ovim tempom, moraju se nastaviti truditi i tada organizacija EP-a neće biti upitna."