Interesantan prijedlog
0

Novi Camp Nou na umjetnom otoku?

Totalsport
Španski arhitekt Emil Vidal predložio je izgradnju nogometnog stadiona, doma evropskog i španskog prvaka Barcelone, na umjetnom otoku.

Na potezu su vlasti najvećeg katalonskog grada, koje moraju dati zeleno svjetlo za ovaj arhitetski modernizam kakav je predložila jedna od cijenjenijih osoba u ovom poslu u Evropi.

Čelnici Barcelone su 2007. godine, kada je klub slavio 50-godišnjicu stadiona, angažovali engleskog arhitektu Bena Fostera koji je trebao napraviti plan rekonstrukcije postojećeg zdanja Camp Noua. Čovjek koji je osmislio i novi Wembley napravio je plan po kojem bi Barcelona platila uređivanje 250 miliona eura, no problemi su nastali u izvedbi plana za cestovne prilaze stadionu.

Emil Vidal je konstantno govorio protiv Fosterovih ideja, te je ponudio svoj plan, odnosno stadion kapaciteta 150.000 mjesta na umjetnom otoku. S kopnom bi otok bio povezan širokim mostom, koji bi, po njegovom mišljenju, najbolje riješio problem zvan - pristup stadionu.

Isto tako, Vidal je najavio da bi radovi mogli početi 2011. godine, ali je i sam prilično skeptičan da će 'gradski oci' Barcelone dopustiti realizaciju takvog projetka.