Njemačka
0

Nove presude za namještanje nogometnih utakmica

FENA
Njemački sud u Bochumu osudio je u četvrtak trojicu optuženih za namještanje nogometnih utakmica na kazne od 11 mjeseci do tri godine zatvora.

Osuđeni su pripadnici organizovane kriminalne grupe koja je uključena u najveći skandal oko namještanja rezultata, ilegalnog klađenja i vrbovanja igrača u cilju namjernog gubljenja mečeva u istoriji Njemačke.

Tužilac Andreas Bachman nazvao je okrivljene "neprijateljima sporta" i uoči izricanja presude zatražio još teže kazne.

Istraga i hapšenja koje je pokrenula njemačka policija počela su prije godinu i po dana, a u toj akciji do sada je uhapšeno preko 200 ljudi.

Prema rezultatima dosadašnje istrage, optuženi su priznali da su učestvovali u namještanju rezultata oko 200 mečeva širom Evrope, a sumnja se da se radi i o ishodima tri susreta Lige prvaka.

Tokom istrage utvrđeno je da su pripadnici organizovane kriminalne grupe stekli dobit od oko deset miliona eura, a vjeruje se da je za sada otkriven samo "vrh ledenog brijega".

Dalja istraga uključiće ispitivanje nogometaša koji su, prema tvrdnjama zvaničnika tužilaštava, primili dio dobitka za učestvovanje u namještanju rezultata.

Za rukovodstvo Evropske nogometne unije (UEFA) u pitanju je skandal bez presedana i slučaj sa kakvim se organi reda na "starom kontinentu" do sada nisu sretali.