Premiership
0

Nove grubosti Birminghamovih nogometaša protiv Arsenala

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Lee Bowyer, 33-godišnji vezni igrač Birminghama, mogao bi se naći pod istragom Engleskog nogometnog saveza zbog grubog starta na Arsenalovom igraču Bacaryju Sagni u subotnjoj prvenstvenoj utakmici tih klubova.

Bowyer je žestoko nagazio francuskog desnog stopera Arsenala i stao mu na nogu. Sudija Peter Walton nije primijetio taj detalj, pa je Bowyer ostao bez kazne na terenu. No, mogla bi ga kazniti Disciplinska komisija Engleskog nogometnog saveza (FA) s tri utakmice suspenzije, kolika je predviđena kazna za nasilne startove.

Roger Johnson također je grubo i žestoko startao na Arsenalovog kapitena Cesca Fabregasa tokom dvoboja u kojem je Arsenal slavio pobjedu 3-0.

Birminghamovi nogometaši kao da nisu naučili nikakvu lekciju iz primjera svog bivšeg saigarača, a danas člana drugoligaša Watforda Martina Taylora, koji je brutalnim startom na istom igralištu u dvoboju istih suparnika slomio nogu hrvatskom reprezentativcu Eduardu da Silvi u februaru 2008. godine.

Učinio je to Taylor već u 3. minuti tog dvoboja, a menadžer Arsenala Arsene Wenger je na press-konferenciji odmah nakon utakmice zatražio doživotnu suspenziju za Taylora. Dan kasnije je ipak korigirao svoj stav, uz opasku ''da je bio vruć nakon utakmice''.

Ovoga puta je Wenger bio oprezniji u svojoj ocjeni grubosti igrača Birminghama.

"Ne želim puno lamentirati o tome dok ne vidim snimku tih događaja. Uživo sam vidio da je Bowyer žestoko startao na Sagnu, kao i Johnson na Fabregasa. Pogledat ću ponovo te situacije, pa ću vam onda reći svoje mišljenje", rekao je Wenger.

Menadžer Birminghama Alex McLeish, koji je tu ekipu vodio i kada je Taylor teško povrijedio Eduarda, također je bio upitan za start Bowyera na Sagnu.

"Nisam dobro vidio", tek je odgovorio škotski trener.