Nogomet
106

"Nova Slovačka" nije analizirana i ozbiljno shvaćena, Zmajevi ugrozili prvo mjesto

Piše: Edin Isanović
Nogometna reprezentacija BiH poražena je u petak u sedmoj utakmici kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo koje će se 2014. godine održati u Brazilu. Slovačka je zasluženo slavila u Zenici sa 1:0 i tako se vratila u borbu za prva dva mjesta grupe G.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Mnogo toga nije štimalo u igri Zmajeva. U prvih 45 minuta naši su igrali solidno i stvorili su nekoliko prilika. Nisu ih iskoristili, a u nastavku su gosti bili mnogo opasniji.

Pad trke u sredini terena

Pad trke u sredini terena doveo je do raspada u sistemu igre bh. tima. Posljedice su bile gubljenje kontrole lopte, napadači odsječeni, kontinuiran pritisak prema posljednjem bedemu našeg tima. U tim trenucima izabranici Jana Kozaka bili su maksimalno ohrabreni, dok su naši teško oduzimali loptu suparnicima. Prije pogotka Pečovskog u 77. Minuti, Slovaci su imali dvije izvanredne prilke.

Koji je uzrok pada igre, ključno je pitanje za stručni štab našeg državnog tima. Sve sugerira da su Slovaci temeljito i sa maksimalnom ozbiljnošću analizirali igru BiH. Sa puno trke u sredini tjerali su naše veznjake da se vraćaju po loptu na 30 metara i da organizuju napade. Na taj način trošili su energiju.

Također, zgusnuta formacija gostiju smanjila je protok lopti prema napadačima. Džeko i Ibišević bili su potpuno odsječeni. I ono malo lopti što je došlo do njih, odbrana Slovaka na čelu sa Skrtelom, bez problema je rasčistila.

Selektor Sušić zajedno sa stručnim štabom očigledno nije dobro analizirao jednu "novu Slovačku" koja je sa novim selektorom Kozakom izgledala potpuno drugačije u odnosu na predhodne kvalifikacione dvoboje.

Gosti bili borbeniji i motivisaniji

Gosti su bili borbeni, motivisani i imali su jasan cilj - pobjedu. Bilo je više nego očigledno da imaju brze nogometaše koji su prijetili iz kontranapada. Ono što posebno zabrinjava jeste činjenica da je šef našeg državnog tima na pres konferenciji prije meča samouvjereno najavio osvajanje kompletnog plijena.

Da li je do tada umjereni Sušić, koji je napravio velike rezultate sa bh. timom, svojim izjavama opustio bh. reprezentativce? Da li su mislili da ih u Zenici čeka lagan posao? Jesu li izgorjeli od prevelike želje da ostvare pobjedu ili je letvica očekivanja javnosti i unutar reprezentacije previsoka?

Navedene činjenice sugeriraju da BiH za dalje ambicije mora poboljšati igru. Sličan pristup u Žilini ambiciozni domaćini sigurno će kazniti.

Nedavno smo izgubili u prijateljskom okršaju od SAD-a na Koševu. Tada je bh. reprezentacija pokazala brojne slabosti, vidjelo se ko može igrati u udarnoj postavi, a ko ne. Premda je to bilo jasno upozorenje, nije shvaćeno ozbiljno.

Nažalost, Zmajevi su sada ugrozili prvo mjesto u grupi G. Imamo isti broj bodova (bolji u međusobnom duelu i bolja gol razika) kao i Grčka. U preostale tri utakmice trebaju nam tri pobjede da ne zavisimo od drugih rezultata i da se plasiramo direktno na Mundijal. Sve će biti mnogo jasnije u utorak navečer nakon sudara u Slovačkoj.

Vjerujemo da Spahić i saigrači mogu slaviti u Slovačkoj, što bi bio veliki korak ka Brazilu.