Nogomet
0

Nositelji na SP-u će biti određeni na osnovu FIFA-ine rang liste

Totalsport
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Izvršni odbor Međunarodne nogometne federacije (FIFA) odlučio je da će osam nositelja grupa na Svjetskom prvenstvu u Brazilu iduće godine biti sedam najboljih reprezentacija na FIFA-inoj rang listi u oktobru i domaćin Brazil.

FIFA je odustala od dosadašnje prakse određivanja nositelja na osnovu nastupa i rezultata sa prethodnih svjetskih prvenstava, te je odlučila primijeniti jednostavniju metodu i koristiti vlastitu rang listu, i to onu za mjesec oktobar, kao kriterij određivanja nositelja grupa.

To praktično znači da će reprezentacije Belgije i Kolumbije gotovo sigurno biti nositelji na Svjetskom prvenstvu, ako ovoga mjeseca izbore plasman na svjetsku smotru, kao što se očekuje.

Trenutno prvih sedam mjesta na FIFA-inoj rang listi zauzimaju Španija, Argentina, Njemačka, Italija, Kolumbija, Belgija i Urugvaj. Domaćin Brazil je na osmom mjestu, dok BiH zauzima 18 mjesto. Sljedeću rang listu FIFA će objaviti 17. oktobra.

Krovna svjetska nogometna organizacija saopćila je kako će ostala tri mjesta u svakoj grupi biti određena ''geografskim i sportskim kriterijima''.