U samo dvije sedmice
0

Norwich prijavio četiri slučaja rasističkog zlostavljanja Bassonga

Totalsport
Sebastien Bassong
Sebastien Bassong
Englezi nikako ne mogu iskorijeniti problem rasizma, što potvrđuje i slučaj kamerunskog reprezentativnog defanzivca Sebastiena Bassonga iz Norwich Cityja.

Engleski prvoligaš, kojem u zadnje vrijeme ide odlično u Premiershipu, jer je neporažen već devet kola, a u zadnje dvije runde je osvojio maksimalnih šest bodova, prijavio je čak četiri slučaja rasističkog zlostavljanja Bassonga u zadnja dvije sedmice.

Tokom subotnje pobjede kod Swanseaja 4-3, Bassong se potužio sucu Howardu Webbu na rasističke uvrede s tribina. Swansea je potvrdio da je policija identificirala čovjeka iz navijačke gomile koji je vrijeđao Bassonga, te da ga je uhapsila i optužila za uvrede.

"Norwich City sa žaljenjem potvrđuje četiri odvojena slučaja koji uključujuću stvarno ili navodno vrijeđanje našeg defanzivca Sebastiena Bassonga koji su prijavljeni policiji u zadnje dvije sedmice. Bassong je fantastičan sportaš i profesionalac. Ponosni smo što ga imamo u klubu. Duboko je razočaravajuće da su njegovi izvrsni nastupi na terenu zasjenjeni ovakvim incidentima. Želimo istaknuti da kao klub imamo nultu toleranciju na pojave rasizma i da ćemo tražiti procesuiranje ovakvih ili bilo kojih drugih manifestacija rasizma prema bilo kojem članu našeg kluba", stoji u saopćenju Norwicha.

Klub je istaknuo kako je Bassong nakon utakmice protiv Swanseaja dobio poruku putem Twittera koja sadrži rasističke uvrede. Istu je proslijedio policiji, koja već istražuje također rasističke poruke odaslane putem spomenute društvene mreže koje je Bassong primio nakon remija s Evertonom 1-1 prošlog mjeseca.