Nogomet
0

Norveškoj, Švedskoj i Engleskoj dodatno mjesto u Evropskoj ligi

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Na fair-play listi Evropske nogometne federacije (UEFA) Norveška, Švedska i Engleska zauzimaju prva tri mjesta, a samim time dobijaju jedno mjesto više u takmičenju Evropske lige.

Lista ubraja nastupe klubova i reprezentacija u UEFA-inim takmičenjima u razdoblju od 1. maja 2010. do 30. aprila 2011. godine. Ne sabiraju se samo žuti i crveni kartoni, već se pazi na poštivanje protivnika, poštivanje sudija, ponašanje navijača te ponašanje službenika klubova odnosno reprezentacija.

Na listi se nalaze imena država čiji su klubovi, zajedno s reprezentacijom sakupili minimalno 34 utakmice u već navedenom razdoblju. Ekipa kojoj bude dodijeljeno dodatno mjesto počinje takmičenje u prvom kolu kvalifikacija.

Norveška, Švedska i Engleska prijavit će svoje ekipe prema vlastitoj fair-play listi, a to ubraja timove koji još nisu osigurali nastup u Evropi iduće sezone. Ukoliko je prva ekipa na toj listi osigurala nastup u Evropi, tada ekipa iza nje uzima to mjesto.

Moguće je i da ekipa koja je ispala u u niži rang takmičenja nastupi u Evropskoj ligi, ako se nalazi na listi fair-playa svoje države među prvima.

To bi mogao biti slučaj u Engleskoj, jer je trenutno Tottenham taj koji vodi na tabeli. Ukoliko u posljednje kolu "Spursi" osiguraju peto mjesto i Evropskoj ligu, tada će to mjesto dobiti Fulham ili Blackpool. Blackpool se nalazi u zoni ispadanja i samo ih pobjeda u posljednjem kolu kod Manchester Uniteda sigurno ostavlja u društvu najboljih. Ako tim Iana Hollowaya izgubi, a pretekne Fulham na listi fair-playa imat ćemo drugoligaša u takmičenju Evropske lige.