Večeras BiH - Francuska
0

Nokautirajte poljuljane "trikolore"!

Piše: Edin Isanović
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
BiH i Francuska večeras igraju meč u okviru drugog kola grupe D kvalifikacija za odlazak na Euro 2012. Nadamo se da nogometna reprezentacija neće podleći euforiji kojom je okružena. Suparnik “zmajeva“ je nacionalna vrsta koja je bila evropski i svjetski prvak. Ipak, bh. javnost živi u uvjerenju da su "trikolori" slabiji i da se na našem najvećem stadionu neće trgnuti.

Po laičkom zaključku, BiH je favorit i mora pobijediti. S druge strane, Francuzi su vrlo umjereni te iskazuju netipični im respekt preme vrijednostima BiH. Doduše, lako je uočiti da pokušavaju dodatno zaljuljati reprezentaciju i okruženje, ali je još jasnije da gore od želje da se iskupe od posljednjih poniženja i vrate dignitet "galskim pijetlovima".

Relevantna nogometna lica upozoravaju da svako onaj ko potcijeni Francuze čini grijeh, a pogotovo ako zaboravi da se raspoloženje može promijeniti za 90 minuta.

Francuzi se pribojavaju Džeke

Kada sagledamo aktuelnu situaciju, možemo zaključiti da Blanc i njegovi izabranici nemaju šta izgubiti, a mogu puno dobiti. Kako na bodovnom, tako i na planu samopouzdanja. Selektor bh. reprezentacije Safet Sušić je optimista.

"Ne vjerujem da preko noći mogu promijeniti svoju igru. Isto tako mislim da i mi moramo dati svoj maksimum kako bi došli do bodova. Imamo veliku priliku. Osvajanjem kompletnog plijena došli bi u situaciju da otvorimo vrata velikog takmičenja", smatra Sušić.

Atmosfera u svlačionici "zmajeva" nikada nije bila bolja. Linije djeluju potpuno usklađeno, saigrači "ginu" jedan za drugog. Mnogi će podvući da su reprezentativci dobili selektora kakvog su željeli. Radi se profesionalno, a igrači već duži period igraju zajedno. Iz prošlih kvalifikacija izvučene su pouke i poruke. Stvoreni su svi preduslovi za jedan veliki rezultat. Ostaje da vidimo mogu li Spahić i društvo nokautirati poljuljane "trikolore".

Francuski mediji upozoravaju da najveću prijetnju po njihov gol predstavlja Edin Džeko. Posebno su podvukli da može biti opasan ako njegov bivši saigrač, Zvjezdan Misimović, bude imao svoj dan. Napomenuli su da BiH može savladati Francusku i istaći kandidaturu za prvo mjesto u grupi. Na kraju su, ipak, zaključili da aktuelni sastav na čelu sa Blancom može napraviti mnogo. Prvi preduslov za to jesu tri boda iz Sarajeva.

Presing na sredini

"BiH ima dobru ekipu predvođenu nekada velikim nogometašem Sušićem, no vjerujem da mi možemo ostvariti dobar rezultat, ali će za to biti potrebno da odigramo mnogo bolje nego do sad. Očekujem da će BiH imati terensku inicijativu, a mi ćemo pokušati da im se suprotstavimo snažnom sredinom terena", izjavio je Blanc na jučerašnjoj pres-konferenciji u Sarajevu.

Sve sugerira da će Francuzi igrati formaciju 4-3-2-1 ili 4-3-3 (koju su uvježbavali na posljednjem treningu) i čekati na 35-40 metara od gola, svi iza lopte, a onda će startati presingom na igrače u bh. dresu. Oduzimanje lopte može se zaključiti brzim kontarnapadom. U drugoj opciji mogu produženim posjedom lopte nastojati da umaraju naše igrače.

Kako bi se kvalitetno odgovorilo očekivanom presingu, nužno je da protok lopte bude što brži. Također, potrebno je da se bh. reprezentativci što više kreću, nudeći se konstantno u praznom prostoru. Uz pretpostavku da naši odigraju požrtvovano, kompaktno, hrabro i što je najvažnije koncentrisano, sigurno je da će doći u priliku da nametnu svoje vrline.

Kako smo uspjeli zaključiti Blanc je analizirao našu igru. Istakao je da ne zna u kojoj će formaciji igrati BiH. Rekao je da je Sušić kontinuirano nešto mijenjao, čime ga je uskratio da spozna dobre i loše strane "zmajeva".

U konačnici, temelj svega je strpljenje. Bh. reprezentativci ne smiju da podlegnu prirodnom "tjeranju" tribina na ofanzivu. Vjerujemo da Sušić i njegovi izabranici znaju šta moraju učiniti da dobiju veliku Francusku.

Za kraj treba istaći da smo sa pomenutim suparnikom do sada odigrali dvije prijateljske utakmice. Upisan je remi i poraz.

Utakmica počinje u 21:00 sat uz direktan prenos na BHT1.

Mogući sastavi

BiH: Hasagić, Spahić, Nadarević, Lulić, Mujdža, Rahimić (Jahić), Ibričić, Pjanić, Misimović, Ibišević i Džeko.

Francuska: Lloris, Sagna, Rami, Mexes, Clichy, Diarra, Diaby, M’Vila, Valbuena (Menez), Malouda, Benzema

Francuska u brojkama

Selektor: Laurent Blanc
FIFA ranking: 21.
Najbolji FIFA ranking: 1. (maj 2001.)
Najlošiji FIFA ranking: 25. (april 1998.)
Najviše nastupa: Liliam Thuram (142)
Najviše pogodaka: Thierry Henry (51)
Najveća pobjeda: Francuska - Azerbejdžan 10-0 (6. septembar 1995.)
Najveći poraz: Danska - Francuska 17-1 (22. oktobra 1908.)
Najveći uspjesi: Svjetsko prvenstvo - 12 nastupa (jedna titula), Evropsko prvenstvo sedam nastupa (dvije titule)
Stanovnika: 65.447.374

Igrački kadar: Golmani: Hugo Lloris (Olympique Lyonnais), Steve Mandanda (Olympique de Marseille), Cédric Carrasso (FC Girondins de Bordeaux) Odbrana: Bacary Sagna (Arsenal FC), Adil Rami (LOSC Lille Métropole), Philippe Mexès (AS Roma), Mamadou Sakho (Paris-Saint-Germain FC), Benoît Trémoulinas (FC Girondins de Bordeaux), Gaël Clichy (Arsenal FC), Anthony Réveillère (Olympique Lyonnais) Vezni red: Mathieu Valbuena (Olympique de Marseille), Jérémy Ménez (AS Roma), Alou Diarra (FC Girondins de Bordeaux), Yann M'Vila (Stade Rennais FC), Abou Diaby (Arsenal FC), Florent Malouda (Chelsea FC), Blaise Matuidi (AS Saint-Etienne) Napad: Kévin Gameiro (FC Lorient), Karim Benzema (Real Madrid CF), Jimmy Briand (Olympique Lyonnais)

Parovi drugog kola D-grupe kvalifikacija:

Sarajevo: BiH - Francuska (21.00) Minsk: Bjelorusija - Rumunija (19.30) Tirana: Albanija - Luksemburg (20.15)

Tabela:

  1. Bosna i Hercegovine 1 1 0 0 3:0 3
  2. Bjelorusija 1 1 0 0 1:0 3
  3. Albanija 1 0 1 0 1:1 1
  4. Rumunija 1 0 1 0 1:1 1
  5. Francuska 1 0 0 1 0:1 0
  6. Luksemburg 1 0 0 1 0:3 0