Druga godišnjica
0

Nogometu u BiH se nije moglo desiti ništa bolje od suspenzije Saveza

Piše: Edin Isanović
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Nogometni savez Bosne i Hercegovine je na današnji dan prije dvije godine zvanično suspendovan iz međunarodnih takmičenja. Odluka je tada saopštena na zvaničnoj web-stranici FIFA-e, a važila je do daljnjeg.

U objašnjenju je navedeno da je suspenzija bila neizbježna jer na Skupštini NSBiH nije donesen Statut prema FIFA-inim i UEFA-inim pravilima.

Podsjetimo, Izvršni komitet FIFA-e je 28. oktobra 2010. zatražio od NSBiH da usvoji adekvatan statut najdalje do 31. marta 2011. Isto je 4. oktobra zatraženo i iz UEFA-e. Ipak, kako se to nije dogodilo na vanrednoj sjednici 29. marta u Sarajevu, NSBiH je tada izgubio sva prava koja je imao članstvom u FIFA-i i UEFA-i.

Dok je trajala suspenzija NSBiH bili su zabranjeni sportski kontakti sa bilo kojom drugom asocijacijom članicom FIFA-e.

Bolić: Možda je ovako i bolje

Nekadašnji napadač bh. nogometne reprezentacije u to vrijeme je ovako vidio suspenziju Saveza.

"Ne znam da li će nacionalna vrsta moći igrati utakmice kvalifikacija. Šta će se dešavati u ovakvim okolnostima? Vidjet ćemo šta će reći predstavnici FIFA-e. Sve u svemu, možda je ovako i bolje. Neka dođu sportisti koji žele dobro svojoj reprezentaciji i neka se konačno neke stvari promijene", naglasio je Bolić koji je, vrijeme je pokazalo, bio potpuno upravu.

FIFA i UEFA tada su naglasile kako duboko žale zbog ove odluke, a uskoro su se sastali da pregovaraju o budućim koracima koji će što je prije moguće vratiti bh. nogomet pod njihovo okrilje.

Nakon toga, na insistiranje predstavnika FIFA-e i UEFA-e 18. aprila 2011. godine formiran je Komitet za normalizaciju, na čijem je čelu bio Ivica Osim. Njemu su pomagali Elvedin Begić (aktuelni predsjednik NSBiH), Darko Ljubojević, Ivan Beus, Sead Kajtaz i Dragan Kulina, dok su ambasadori bh. nogometa bili Duško Bajević, Sergej Barbarez i Faruk Hadžibegić.

Kako je vrijeme pokazalo, pomenute osobe spasile su bh. nogomet. Novi Statut prema UEFA-inim i FIFA-inim pravilima usvojen je 26. maja 2011. godine, a dva dana poslije Evropska nogometna federacija ukinula je suspenziju Nogometnom savezu BiH. Na taj način reprezentacija BiH je stekla uslove za nastavak kvalifikacija, a bh. klubovi za nastup u evropskim takmičenjima.

Stvorena platforma za ozdravljenje nogometa

Statutom je predviđeno da, umjesto trojnog predsjedništva, funkciju predsjednika Saveza obavlja jedan čovjek uz mandat od četiri godine. Komitet je nastavio koračati stazama uspjeha, urađeno je puno posla. Izvršena je potpuna reorganizacija NSBiH i stvorena je platforma za konačno ozdravljenje bh. nogometa.

Za novog predsjednika 13. decembra 2012. godine izabran je Elvedin Begić. On je u jednom od intervjua za naš portal istakao.

"Želimo zadržati prvo mjesto u kvalifikacionoj grupi i plasirati se na prvenstvo u Brazilu. Ima i drugih faktora koji prate taj pozitivni trend. Ako bismo uspjeli u namjeri to bi olakšalo rad krovne kuće bh. nogometa. To jeste prioritet, ali ima i drugih ciljeva. Trebamo raditi na unapređenju uslova rada svih selekcija. Nastojat ćemo i da U-21 reprezentacija bude učesnik velikog takmičenja. Mislimo da je došlo vrijeme, imamo dobar tim. To je osnova našeg rada i vjerujem da ćemo istrajati", istakao je tada Begić.

Gledajući iz ove pozicije, ništa bolje od suspenzije NSBiH se tada nije moglo desiti.