Emir Spahić
0

"Nogometni Savez BiH je kao seljačka zadruga"

Sarajevo-x.com
Emir Spahić (Foto: Fotoservis)
Emir Spahić (Foto: Fotoservis)
Dok kapiten bh. reprezentacije, Emir Spahić, puni naslovne francuske štampe i dok cijela Evropa bruji o našem Džeki, Misimoviću, Ibiševiću i ostalim reprezentatvcima, naša reprezentacija kao i cjelokupan savez nalaze se na korak do suspenzije. Upravo o tome je govorio Emir Spahić u intervjuu za portal Reprezentacija.net.

Da bi se reprezentacija BiH plasirala na Euro 2012. godine mora se uraditi mnogo toga, no svakako se treba krenuti od glave, smatra Emir Spahić.

"Mi moramo još puno stvari naučiti i potvrditi ono što mi zaista imamo i ono u čemu smo stvarno dobri. Ne znam odakle bih počeo, ali najlošija karika u svemu tome je svakako naš Savez koji liči na jednu seljačku zadrugu i skup lopova i lažova, uz čast rijetkim iznimkama. Kad sredimo prvo to, onda ćemo moći sređivati probleme koji postoje u ekipi, kojih ima, ali ih je na sreću malo.

Nemoguće je da se naši igrači skoncetrišu na utakmice koje dolaze, kao što je sad primjer utakmice sa Katarom, kad uopće ne znamo da li će reprezentacija zvanično postojati večeras. Normalan čovjek ne može planirati nešto što neko pokušava srušiti i za šta se ne zna hoće li uopće postojati i je li propala stvar. Kad sve te stvari dođu na svoje onda ćemo moći uklanjati sitnice koje nas koče u plasmanu i uspjehu", prokomentarisao je kapiten bh. selekcije.

Spahić je napomenuo da iza reprezentacije BiH ima i mnogo pozitivnih stvari, pogotovo kada je riječ o proteklim kvalifikacijama za SP.

"Baraž je iza nas i mislim da je puno pozitivnih stvari iza nas. Istini za volju bilo je i negativih dešavanja, ali ja bih da se pamte samo lijepe. Napravili smo veliki iskorak, ne samo radi rezultata, nego i zbog činjenice da smo oformili jednu odličnu grupu kvalitetnih igrača na koje se može računati još minimum dva ciklusa. Stekli smo i veliko iskustvo igranja velikih i važnih utakmica.

Bilo bi dobro postaviti ovo isto pitanje i čelnicima Saveza te vidjeti da li su oni nešto naučili u proteklom periodu, jer su upravo oni pravili velike probleme koje su nam otežavale naš sportski rad", kazao je Spahić, dodajući da bi, kada bi mogao, prvo promijenio čelnike Nogometnog saveza i samo situaciju unutar NSBiH.

Bh. reprezeznativac je također kazao da ne može obećati veliku pobjedu protiv Katara u augustu, ali će reprezentacija dati svoj maksimum na terenu.

"Očekujemo da naši navijači budu uz nas i isprate nas u početak kvalifikacija jer sa njima i bez njih vjerujte nama nije isto", istakao je Spaha. U razgovoru za Reprezentacija.net Spahić je pričao i o proteklom SP-u u Južnoafričkoj Republici.

"Ja sam prognozirao da će „furija“ biti na tronu, jer su po mom mišljenju trenutno najkompletnija i najjača reprezentacija na svijetu. Kažete da su zabili malo golova? Možda, ali dovoljno za krunu i tu sva priča završava!", prokomentarisao je Spahić, dodavši kako ga je reprezentacija Gane najviše podsjetila na selekciju BiH zbog toga što ima fajterski duh, a ujedno ta ekipa zna igrati lijep nogomet.