Od Balkana do Barcelone
0

Nogometni put Zlatana Ibrahimovića

Piše: Edin Isanović
Foto: AFP
Foto: AFP
Švedski reprezentativac Zlatan Ibrahimović je prije devet godina trebao zaigrati za bh. reprezentaciju. Nažalost, do toga nije došlo. Kada je rekao da ne želi ići na provjeru sa igračima iz domaće lige iz saveza su mu poručili - Imamo mi takvih koliko hoćeš.

Jedan od najboljih nogometaša na Starom kontinentu i nesuđeni bh. reprezentativac Zlatan Ibrahimović stigao je na Nou Camp. On je prije devet godina trebao zaigrati za odabranu nogometnu bh. vrstu. Nažalost, do toga nije došlo. Kada je dobio poziv za reprezentativno okupljanje uočio je da na spisku nema Salihamidžića, Baljića, Bolića... (bivših reprezentativaca), pa je tražio obrazloženje. Dobio je odgovor da se radi o reprezentaciji koja je u to vrijeme bila sastavljena većinom od igrača iz bh. lige (A2 reprezentacija). Saznavši pravu istinu, Zlatan se pristojno zahvalio, a ljudi iz saveza su mu poručili - Imamo mi takvih koliko hoćeš.

Na taj način završena je priča o nastupu Zlatana za našu nogometnu selekciju, iako je njegov otac Šefik izrazio želju da on igra za BiH. Sigurno da je to najveći promašaj NSBiH, napravljena je neoprostiva greška.

Poslije je odlučio obući dres reprezentacije Švedske. U premijernom nastupu za seniorsku švedsku vrstu postigao je pogodak. Treba napomenuti da je prije nogometa trenirao taekwondo. Svoju uspješnu nogometnu karijeru počeo je pisati u klubu koji se zvao Balkan. Sa trinaest godina preselio je u Malmö. Najveći propust napravio je Arsen Wenger, koji ga je i prvi uočio kao 18-godišnjaka, no za angažman u Arsenal ponudili su premalo novca.

Samo godinu dana poslije, na prijateljskoj utakmici sa norveškim Mossom, oduševio je Lea Beenhakkera, koji nije gubio vrijeme i odmah ga je doveo u Ajax. Isplatilo mu se potpuno.

Već u debitantskom nastupu poentirao je četiri puta. Prvi službenu utakmicu upisao je u sudaru sa Milanom. Svojim potezima impersionirao je amsterdamsku publiku. Već tada je bilo jasno kako su napravili sjajan posao.

Iako ga je Fabio Capello očajnički pokušavao dovesti u Romu, čelnici Ajaxa su odbijali sve ponude. Ipak, Capello je istrajao u svojim namjerama. Naime, uspio je Ibrahimovića dovesti u Juventus (kada je preuzeo torinski klub). Ostao je dvije sezone, odigrao 70 utakmica i postigao 23 pogotka.

No, nakon ispadanja "Stare dame" u Seriju "B", preselio je u grad mode, Milan. Potpisao je ugovor sa Interom. Zadržao se tri sezone i osvojio isto toliko titula. Bio je jedan od najvažnijih nogometaša plavo-crnih. Ovoga ljeta odlučio je da pregovara sa katalonskim velikanom, Barcelonom.

Milanski klub je odobrio pregovore, a evropski prvak nije čekao ni trenutka, pa je dogovor brzo postignut. Ibrahimović je u Barcelonu stigao iz Intera u zamjenu za Kamerunca Samuela Eto'oa i 45 miliona eura. Ugovor je potpisan na pet godina.

Katalonci su dovođenjem švedskog reprezentativca napravili odličan posao. Barcelonina pomama za Šveđanom, koji je fenomenalan igrač donijela je jedan od najvećih transfera ovoga ljeta. Najspektakularniji u historiji "ponosa Katalonije". Na stadionu ga je dočekalo 50.000 navijača.

Jedan od najboljih napadača današnjice imponira motorikom, brzinom, te gotovo nevjerovatnom tehnikom. Velika je enigma za mnoge odbrambene igrače. Ipak, Bercelona je za razliku od klubova gdje je do sada igrao poseban kolektiv. Naime, španski klub se svojedobno odrekao Ronaldinha, Rivalda, Ronalda, Maradone, Romarija... Otišli su u trenutku kada su bili na vrhu. Razlog? Na Nou Campu ne postoji pojedinac koji bi se mogao izdići iznad kluba... Vjerujemo da se švedskom nogometašu bh. korijena nešto slično neće dogoditi.