Nogomet
0

Nogometni praznik u čast Nelsona Mandele

FENA
Foto: Reuters;
Foto: Reuters;
Međunarodna nogometna federacija (FIFA) u čast nekadašnjeg južnoafričkog predsjednika, borca protiv apartheida i dobitnika Nobelove nagrade za mir iz 1993. godine, Nelsona Mandele, koji je u srijedu uvečer proslavio 89. rođendan, organizirala je utakmicu između selekcija Afrike i Svijeta.

Prijateljski obračun na stadionu Newlands u Cape Townu završen je nerješenim rezultatom 3:3.

Proslavu pod geslom "Recimo ne rasizmu" obilježile su brojne bivše i sadašnje nogometne zvijezde, među kojim legendarni Brazilac Pele, Kamerunac Samuel Eto'o, Holanđanin Ruud Gullit, Liberijac George Weah i mnogi drugi.

Prije utakmice održana je posebna proslava na nekadašnjem zatvoreničkom otoku Robben Island, koji na spisku svjetske kulturne baštine i na kojem 18 od ukupno 27 godina bio zatvoren prvi tamnoputi predsjednik u istoriji Južnoafričke Republike.

Cjelokupan novčani iznos sa priredbe organizatori su namijenili omladinskim projektima u JAR, a fond Nelsona Mandele će odlučiti o upotrebi sredstava.

Svi akteri humanitarne utakmice na dresovima su nosili Mandelin zatvorski broj 46664.

Pred 35.000 gledalaca za afričku selekciju golove su postigli Egipćanin Hosan Hasan (2) i Ganac Abedi Ayew Pele, sa za ekipu Svijeta Čileanac Ivan Zamorano, Holanđanin Ruud Gullit i Španac Julen Guerrero.