Nogometna eksplozija u SAD-u
0

Nogometne utakmice gleda 41.000 ljudi

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ovoljetne prijateljske nogometne utakmice u Sjedinjenim Američkim Državama, utakmice World Football Challengea i Gold Cupa prosječno je po utakmici gledala 41.300 gledatelja.

Dosad nezamijećen fenomen donijela su ovoljetna gostovanja najboljih europskih nogometnih klubova u Sjedinjenim Američkim Državama. Njihove utakmice pogledale su hiljade nogometnih zaljubljenika.

Sasvim dovoljno da se fenomenologija zapita je li napokon nogomet trijumfirao na sjevernoameričkom kontinentu.

Kako stvari stoje, ispada da su Amerikanci itekako željni dobrog nogometa. U našem smo pregledu obuhvatili 33 nogometne utakmice odigrane ovog ljeta u Sjedinjenim Državama, od kojih je 31 odigrana unutar dvaju turnira. Onaj najveći bio je Gold Cup, kontinentalno prvenstvo Sjeverne i Srednje Amerike, čije su utakmice, njih ukupno 25 (18 po skupinama, četiri četvrtfinala, dva polufinala i finale) odgledale 864.000 gledatelja, što daje impresivan prosjek od 34.500 gledatelja po utakmici.

Najviše je gledatelja, doduše, dolazilo gledati američku i meksičku reprezentaciju, koja je bila pravi hit dok je igrala u teksaškom Arlingtonu, na novosagrađenom stadionu Dallas Cowboysa (85.000 gledatelja).

Osim toga, sve su ulaznice tokom dvoboja u skupinama, četvrtfinalima i polufinalu uključivale dvostruki program, odnosno dvije utakmice u istom danu, što je također podiglo prosjek.

Ipak, ispada da su čak i utakmice po skupinama amaterskih sastava, poput Gvadalupe, Haitija, Nikaragve, Gvatemale..., gledale hilljade gledatelja. Konkretno, na stadionima su tijekom dvoboja natjecanja po skupinama svaku utakmicu prosječno promatrale 24.5 hilljade ljudi.

Daleko je bolje rezultate polučio World Football Challenge, turnir koji su ove sezone igrala tri europska i jedan meksički klub: Inter, Milan, Chelsea i Club America. Šest je utakmica ukupno odgledalo 336.813 navijača s kupljenim ulaznicama, što daje fantastičan prosjek od 56.135 navijača po utakmici.

Rekordna je posjeta na tom turniru zabilježena na dvoboju Chelseaja i Intera (2-0 za Engleze) na Rose Bowlu, stadionu u kalifornijskoj Pasadeni.

Isti je stadion bio poprištem prijateljskog dvoboja europskog prvaka Barcelone i LA Galaxyja. Tu su utakmicu gledale 94.000 gledatelja, što je brojka prvi put postignuta na jednoj nogometnoj utakmici u SAD-u od Svjetskog prvenstva 1994. godine.

Barcelonu je u drugom dvoboju, protiv Soundersa u Seattleu, gledalo 66.800 ljudi na za tu prigodu proširenom kapacitetu stadiona. Barçu čeka još subotnja prijateljska utakmica protiv Chivasa, drugog kluba iz Los Angelesa. Izvjesno je samo da će Katalonci još poboljšati ovaj fantastičan rezultat: 33 nogometne utakmice ovog ljeta u Americi, ne računajući one MLS lige, gledalo je ukupno 1.361.613 ljudi, što je prosjek od 41.261 gledatelja po utakmici.

Za usporedbu, dvoboji na Peace Cupu u Španjolskoj igrani su pred polupraznim tribinama. Publiku je koliko-toliko zanimao Real s Cristianom Ronaldom, dok se finale Aston Ville i Juventusa igralo u Sevilli pred polupraznim tribinama Olimpijskog stadiona. Konkretno, 12 utakmica u četirima skupinama Peace Cupa pratile su ukupno 102.600 navijača iliti 8550 po utakmici.

5 najposjećenijih nogometnih utakmica ovog ljeta u SAD-u:

  1. Barcelona – LA Galaxy, prijateljska, Super Bowl, Pasadena, 94.000
  2. Meksiko – Haiti, Gvadalupa – Kostarika, četvrtfinala Gold Cupa, Dallas Cowboys Stadium, Arlington, 85.000
  3. Chelsea – Inter, World Football Challenge, Super Bowl, Pasadena, 81.224
  4. SAD – Meksiko, finale Gold Cupa, Giants Stadium, East Rutherford, 79.156
  5. Chelsea – Milan, World Football Challenge, M&T Bank Stadium, Baltimore, 71.203