Nogomet
1

Nogometaš i trener Boškov sahranjen uz muziku tamburaša

Tanjug
Vujadin Boškov
Vujadin Boškov
Legendarni srbijanski nogometaš i trener Vujadin Boškov sahranjen je danas na mjesnom groblju u Begeču, nadomak Novog sada, a po ličnoj želji, ispraćen je uz muziku tamburaša koji su svirali njegove dvije omiljene pesme: "Kad sam bio mlađan lovac" i "Tiho noći".

Ujedno, u čast Vujadina Boškova članovi lovačkog društva "Fazan" iz Begeča, čiji je on bio član ispalili su dva počasna plotuna.

Na sahrani su prisisustvovali mnogobrojni funkcioneri na čelu sa predsjednicima Fudbalskog saveza Srbije Tomislavom Karadžićem i Crne Gore Dejanom Savićevićem, delegacija madridskog Reala predvođena Emiliom Butraguenoom i Joseom Antoniom Camachom, sin bivšeg predsjednika Sampdorije Andreae Mantovanija, Enrico, grupa navijača kluba iz Genove, rukovodstvo i bivši i sadašnji igrači Vojvodine, delegacija Nogometnog saveza Hrvatske, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i drugi.

Od legendarnog igrača i trenera oprostili su se i Dragan Džajić, Momčilo Vukotić, Ilija Petković, Slobodan Santrač, Dušan Savić, Vladimir Petrović Pižon, Zoran Filipovic, Siniša Mihajlović, Miroslav Tanjga, Albert Nadj i Srećko Katanec

Prethodno je na Veterniku u sportskom centru, koji nosi ime Vujadina Boškova održana komemoracija, na kojoj je između ostalog pročitano i pismo predsjednika Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Seppa Blatera.

Boškov je preminuo u nedjelju u Novom Sadu u 83. godini, posle duge i teške bolesti.

Rođen u Begeču 16. maja 1931. godine, za fudbalsku reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 57 utakmica i bio je izuzetno cijenjen trener mnogih srbijanskih i inozemnih klubova i selektor reprezentacije Srbije.

Igračku karijeru Boškov je počeo je u novosadskoj Vojvodini, za koju je nastupao od 1946. do 1960. godine, a potom je branio boje italijanske Sampdorije (1961-62) i švicarskog Young Boysa (1962-64), gdje je počeo da se bavi trenerskim poslom.

Izrastao je u stručnjaka svjetskog glasa. Tokom bogate karijere vodio je sedam godina Vojvodinu i brojne klubove iz Holandije, Španije, Italije i Švicarske, među kojima i slavni Real Madrid (1979 - 82), Feyenoord (1976-78), Romu (1992 - 93), Napoli (1994 - 96) i u dva navrata Sampdoriju.

Bio je šampion Jugoslavije i Španije, a sa Sampdorijom je osvojio Kup pobjednika kupova 1990. godine.

Na klupi reprezentacije Jugoslavije Boškov je sjedio u tri navrata (1971-73, 1999-2000) i 2001. u tročlanoj komisiji.