Nogomet
0

Nogomet-UEFA: Englezi bez petog kluba u Kupu prvaka

FENA
Arsenal
Arsenal
Prošle godine je UEFA zbog bogatih engleskih klubova i utjecajnog saveza napravila presedan i u elitno kontinentalno natjecanje pod njenom kapom uvrstila čak pet klubova iz Premiershipa. Ove godine upozoravaju četvrtoplasiranu ekipu engleskog prvenstva, Tottenham da se ne raduje prerano, jer će trenutno petoplasirani Arsenal, ukoliko u finalu Lige prvaka savlada Barcelonu, zauzeti mjesto koje bi u Ligi prvaka pripalo Hotspursima.

Chelsea, Manchester, Arsenal i Everton su prošle godine LP zaslužili pozicijama u prvenstvu, jer Englezima pripadaju četiri mjesta prema koeficijentima UEFA-e. Problem se pojavio kada je petoplasirana ekipa, Liverpool, osvojila Ligu prvaka, a pobjedniku automatski pripada pravo da brani titulu iduće godine.

Evropska nogometna asocijacija nije mogla dopustiti da tako ugledni klubovi ostanu nezadovoljni, pa je presedanom za jednokratnu upotrebu odlučila da svi ti klubovi idu u natjecanje. Ove godine, UEFA je odlučila ne ponoviti prošlogodišnju blamažu i upozorava Tottenham da se ne trebaju nadati dekretu koji je prošle godine razveselio klubove iz Liverpoola, dok će njegov izostanak ove godine rastužiti jednog od rivala iz Londona. Arsenalova pobjeda u finalu Lige prvaka poništila bi ovu prednost i "Topnici" bi branili titulu i zauzeli mjesto na račun svojih ljutih rivala.