Nogomet
0

Nogomet: Sudije strožije na EP

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sudijama koji će suditi na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu u Austriji i Švicarskoj naloženo je da na turniru strožije kažnjavaju grube igrače, ali i one koji pokažu neslaganje sa sudijskim odlukama, saopšteno je iz Evropske nogomewtne federacije (UEFA). Sudije su dobile listu instrukcija od šest tačaka koju je sastavilo upravljačko tijelo UEFA.

U uputstvima se nalaže da igrači koji upotrijebe prekomjernu silu automatski dobiju crveni karton, a kazna će se primjenjivati i na one koji u duelima koriste laktove i namjerno povlače protivnika za dres.

"Sudije mogu da prihvate spontane reakcije igrača, ali će strogo kažnjavati one koji svojim postupcima i riječima pokažu neslaganje sa sudijskom odlukom", navodi se u novim uputstvima.

Sudijama je savjetovano da pažljivo kontrolišu držanje i guranje igrača u šesnaestercu, kao i da žutim kartonom kazne sve one koji pokušaju da simuliraju prekršaje.

"Igrači koji budu učestvovali u sukobima, uključujući i one koji se priključe neredima, dobiće žuti karton", piše u uputstvima.

U uputstvima se nalazi i savjet trenerima da svoj posao obavljaju isključivo u obilježenom dijelu, ispred klupe svog tima. Selektorima je naloženo i da se ponašaju odgovorno, a prijeti im je kazna ako "otvoreno" budu komentarisali sudijske odluke.

Predsjednik UEFE Michel Platini rekao je prošlog mjeseca da ta organizacija želi da iskoristi predstojeći turnir da pozove sve učesnike i navijače da poštuju nogomet, protivnike, nacionalne himne i sudije.