Utakmica Sarajevo - UNPROFOR
0

VIDEO / Nogomet je s Koševa poslao poruku mira

Piše: Edin Isanović
Na današnji dan, prije osamnaest godina, je odigran propagandni meč između FK Sarajevo, koji su pojačala četiri igrača Željezničara, i ekipe UNPROFOR-a. Domaći su slavili rezultatom 4:0.
Orkestar britanske kraljevske garde na Koševu (Foto: AFP)
Orkestar britanske kraljevske garde na Koševu (Foto: AFP)
Kraljevska garda iz Londona uveličala događaj

Za Sarajevo su u to vrijeme igrali: Hasanović, Džemidžić, Hodžić (Adžem), Vukas, Babajić, Dalipagić, Krasni, Gogalić, Ćenan, Kovačević, Uščuplić, a u drugom poluvremenu su igrali još i Tucaković, Zukić, Milavica, Burek, Durak, Šopović, Drakovac, Pita, Dodik i Janjetović. Treneri su bili Sead Jasenković i Nedeljko Gojković.

Treba istaći da su nogometaši tima sa Koševa trenirali u dvoranama i da su nakon dugo vremena imali priliku igrati na velikom terenu. Pokazali su zavidno zalaganje. Demonstrirali su veliku borbenost i želju da ostave dobar dojam.

Cijeli događaj je uveličao orkestar Kraljevske garde iz Londona. Oni su defilirali koševskim stadionom pa je atmosfera bila slična onoj koja se stvara prilikom velikih finala u kolijevci nogometa - Engleskoj.

Centralna figura manifestacije je bio britanski general Michael Rose, koji je odradio i najveći dio posla vezanog za organizaciju.

Utakmice se nisu igrale dvije godine

Mnogi pamte gotovo svaki detalj, a u to smo se uvjerili kada smo nazvali nekadašnjeg prvotimca Bordo tima Dženana Uščuplića, koji je za naš portal rekao:

"Mi smo do te utakmice trenirali u dvorani Osnovne škole Miljenko Cvitković i u maloj Skenderiji. Bilo je neobično nakon toga igrati na velikom terenu. Pamtim da se okupio veliki broj gledalaca, što je u to vrijeme bilo nepojmljivo. Sjećam se da nas je pojačalo i nekoliko igrača Željezničara. Sve su to lijepe uspomene i treba ih se ponekad prisjetiti. Izuzetno emotivna utakmica. Iako je rezultat bio u drugom planu, mi smo slavili 4:0”, istakao je Uščuplić.

Zanimljivo, posljednja utakmica prije ove na Koševu je odigrana 29. marta 1992. godine.

Sa najvećeg bh. stadiona je 20. marta '94 poslana poruka mira. Svi akteri su zaželjeli da BiH u budućnosti korača prema normalnom i civilizovanom životu.

To se ne zaboravlja...