U susret El Clasicu
0

Noć kada je Meho Kodro srušio Real Madrid

Sarajevo-x.com
Meho Kodro u dresu Barcelone
Meho Kodro u dresu Barcelone
El Clasico je bez sumnje najveći klupski fudbalski dvoboj na svijetu. Euforija je već zahvatila navijače oba tima širom svijeta. Iako obje ekipe ove sedmice igraju svoje utakmice u Ligi prvaka, misli su već okrenute ka ponedjeljku i okršaju najvećih rivala.

Uoči El Clasica donosimo vam podsjećanje na jedinog bh. fudbalera koji je igrao najveću fudbalsku utakmicu na svijetu. Riječ je naravno o Mehi Kodri, nekadašnjem asu Veleža i Real Sociedada, koji je u sezoni 1995/1996. nosio dres katalonskog ponosa.

Nakon nekoliko odličnih sezona u dresu Real Sociedada Kodro je na insistiranje slavnog Johana Cruyffa prešao u Barcelonu 1995. godine. Kodro je odigrao jednu sezonu, postigao devet golova i ostao bez trofeja.

Ipak, Kodro je u sjećanju Barcinih navijača ostao upamćen po utakmici 11. februara 1996. godine, u 132. prvenstvenom susretu sa Realom.

Nekadašnji selektor bh. reprezentacije bio je zvijezda večeri. Postigao je dva gola, a upisao je i asistenciju za pogodak Luisa Figa, tadašnjeg miljenika Barceloninih navijača.

Odlazak Cruyffa na kraju sezone značio je i završetak Kodrine epizode na Nou Campu. Odselio je Mostarac u toplije krajeve. Dres Tenerifea nosio je tri sezone, nakon čega je prešao u Alaves. Od 2000. do 2002. godine nosio je dres Maccabija iz Tel Aviva. To mu je bila posljednja igračka stanica.

Kodro se nastavio baviti fudbalom kao trener mlađih kategorija Real Sociedada. Jose Mari Bakero ga je 2006. godine imenovao pomoćnim trenerom. Dvije godine nakon toga Kodro postaje selektor Bosne i Hercegovine. Meho je u Sarajevo stigao sa jasnim planom što se nije svidjalo tadašnjim čelnicima Saveza pa je dobio otkaz nakon svega pet mjeseci boravka na klupi državne reprezentacije.