Deutsche Welle
0

NK Travnik lažirao utakmicu sa Sionom?

Sarajevo-x.com
U aferi oko namještanja utakmica, koja je otkrivena u Njemačkoj, spomenuta su i prva imena. Navodno je u Premijer ligi BiH lažirano osam susreta, a na spisku sumnjivih je i NK Travnik zbog jedne prijateljske utakmice, piše Deutsche Welle.

Nogometni klub NK Travnik navodno je lažirao jednu test utakmicu sa švajcarskim klubom FC Sion. Ovo je u jednom radio intervjuu izjavio predsjednik Siona, Christian Constantin. On tvrdi da je Travnik utakmicu lažirao uz pomoć jedne internet-kladionice iz Azije, te da je dobijenim novcem finansirao ljetne pripreme u jednom sportskom centru u Švajcarskoj.

U međuvremenu njemački mediji iznose da je u Premijer ligi BiH navodno namješteno čak osam utakmica, mada se ne iznose detalji o kojim susretima bi moglo biti riječi.

Slovenci najavljuju "okršaj" s kriminalcima

Branko Florjanič, potpredsjednik Slovenskog fudbalskog saveza (NZS) navodi kako još uvijek nema konkretnih saznjanja o tome koje su ligaške utakmice u ovoj zemlji pod sumnjom da su namještene, te dodao: "Manipulacije u cilju zarade na kladionicama su kriminalno i nemoralno djelo koje mora najoštrije da se kazni."

Policija u Sloveniji je tek za sutra (23.11.2009.) najavila konferenciju za štampu o aktivnostima koje se vode na razotkrivanju "fudbalske mafije". Mediji u Sloveniji prenose kako je navodno pod sumnjom čak deset klubova.

Posebno se kao "sumnjiva" ističe utakmica u okviru kvalifikacija za Evropsku ligu između Interbloka iz Ljubljane i ukrajinskog tima Metalurg iz Donjecka. Interblok je kod kuće izgubio sa 3:0. U slovenskom klubu tvrde da nema govora o umiješanosti funkcionera ili igrača ovog kluba u kriminalne radnje. Istovremeno uprava je raskinula ugovore s čak jedanest igrača, navodno zbog finansijske krize.

Sumnjiv ishod utakmice Hajduk-Zadar

Za razliku od toga se konkretno spominje jedna utakmica u susjednoj Hrvatskoj, ona između NK Zadra i Hajduka iz Splita, igrana 26. aprila 2009.

Fudbaleri Zadra su navodno dobili 30.000 eura kako bi izgubili visokim rezultatom, prenosi list "Sueddeutsche Zeitung". Zadar je utakmicu i izgubio sa 3:0. Na pobjedu Hajduka je u jednoj kladionici uloženo čak 70.000 eura. Navodno je ukupno lažirano 14 utakmica Prve lige u Hrvatskoj.

Njemački funkcioneri odlučni da "zavrnu šiju" krivcima

Njemački fudbalski savez istovremeno najavljuje oštru akciju i tvrdi da bi disciplinske i druge mjere mogle biti izrečene i prije nego što se završe zvanični sudski procesi. Predsjednik ovog saveza Theo Zwanziger navodi kako će kazne biti izrečene čim se bude raspolagalo s dovoljno jakim dokazima protiv pojedinaca.

Istovremeno, fudbaler kluba VfL Osnabrück Thomas Reichenberger, javno je demantovao tvrdnje da je umiješan u bilo kakve namještaljke. "Nikada nisam imao kontakt s kladioničarskom mafijom, nisam manipulisao ni u jednoj utakmici, niti sam dobio bilo kakav novac za to.", tvrdi Reichenberger, koga su neki mediji prozivali da je umiješan u skandal.

Menadžer Bajerna iz Minhena Uli Hoeneß pokuao je da reletivizira svari i "spusti loptu". "Sve dok ima kriminalaca, biće ovakvih stvari. To je loše, ali ne smatram da su stvari tako dramatične da se o tome satima diskutuje.", rekao je Hoeneß za radio WDR2.

Braća Šapina iz Hrvatske navodno "mozak operacije"

Policija u Njemačkoj je, inače, u petak (20.11.2009.) uhapsila 17 osoba pod sumnjom da su umiješane u namještanje mečeva kako bi ostvarili zaradu na kladionicama.

Navodno su mozak operacije ponovo bila braća Milan, Ante i Filip Šapina iz Berlina, porijeklom iz Hrvatske. Neki od njih su i ranije bili osuđivani za isto djelo. U samoj Njemačkoj su sumnjivi rezultati u 32 utakmice nižih liga. Širom Evrope ima oko 200 osoba koje su trenutno predmet policijske istrage.

Autor: dpa/spiegel/sueddeutsche zeitung/sid