Nogomet
230

NK Široki Brijeg: Oštećeni smo na Koševu, bilo je to vidljivo iz aviona

Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Nakon jučerašnjeg poraza od Sarajeva na Koševu reziltatom 2:1, NK Široki Brijeg se oglasio saopštenjem u kojem navode da su bili oštećeni u ovoj utakmici.

"Vjerovali smo da je prošla sezona, u kojoj smo teškim sudačkim previdima ili bolje reći krađama, ostali bez plasmana u Evropu, izuzetak, odnosno možda splet nes(p)retnih okolnosti, ali već na startu nove pokazalo se, na žalost, kako nije bilo riječ o nikakvoj slučajnosti, nego ciljanoj eliminaciji našeg kluba iz borbe za titulu i plasmana u evropska takmičenja. Potvrda orkestrirane kampanje protiv NK Široki Brijeg stigla je, na žalost, na nedjeljnom derbiju 3. kola Premier lige BiH igranom u nedjelju na stadionu Koševo, koji je okončan pobjedom Sarajeva 2:1", navodi se u saopštenju.

Ne žele umanjiti zasluženu pobjedu domaćina, ali žele skrenuti pažnju javnosti na nekoliko detalja.

"Prvenstveno na činjenicu da smo još jednom smišljeno onemogućeni da u sportskom nadmetanju, u ravnopravnim uvjetima, odigramo utakmicu. Prije svega moramo napomenuti kako je, na žalost, već na početku punom parom proradila 'kuhinja' u režiju tročlanoga Povjerenstva za suce i sekretara Salema Prolića pa je za derbi određen sudac Petrović koji, zorno je to pokazala utakmica, apsolutno nije dorastao dijeljenju pravde na jednome ovakvom susretu. Petrovićevo suđenje bilo je, prije svega, antinogometno, pri čemu je teško oštetio NK Široki Brijeg, a nije nedostajalo ni pogrešnih odluka na štetu FK Sarajevo. Možda bi bilo bolje da je Petrović u završnici prvog poluvremena dosudio kazneni udarac za domaćina, onda bi se valjda barem donekle drukčije ponašao u drugom poluvremenu. O Benkinom, pak, udaranju bez lopte našeg igrača Brekala, kao i nekim drugim detaljima na štetu NK Široki Brijeg dakako da ćemo dostaviti detaljne dokaze nadležnim tijelima Saveza", dodaje se u saopštenju.

Navode kako je Petrović u drugom poluvremenu u potpunosti promijenio kriterij suđenja, i to grubo na njihovu štetu.

"Bilo je to vidljivo 'iz aviona'. Drsko i bezobrazno, cijelo drugo poluvrijeme navlačio je u korist ekipe Sarajeva, dosuđujući 'mali milion' nepostojećih prekršaja u zoni oko šesnaesterca, dok je, s druge strane, 'zažmirio' na prekršaje nad našim igračima u sličnim situacijama. Moramo, nažalost, spomenuti i kako smo na Koševu dočekani izrazito neprijateljski od publike i u svečanoj loži, uz salve uvreda i izljeve mržnje na nacionalnoj osnovi. Zanimljivo, na takvo gnjusno ponašanje poticao je nogometaš Sarajeva Džemal Berberović. Za razliku od njega i njegova 'potpirivanja vatre', policija je ipak reagirala na vrijeme, a u ime Uprave FK Sarajevo Dino Selimović nam se izvinio na, ne prvi puta u Sarajevu, doživljenim neugodnostima", navodi se u saopštenju.