Nogomet
13

NK Čelik od danas bez UO: Navijači nude rješenje, a Skupština bez odgovora

Piše: E. M.
Bilino Polje (Foto: Klix.ba)
Bilino Polje (Foto: Klix.ba)
Nogometni klub Čelik od danas je bez Upravnog odbora nakon što je jučer, 7. septembra istekao četverogodišnji mandat Upravnog odbora zeničkog premijerligaša.

Tokom mandatnog perioda od četiri godine početni sastav Upravnog odbora sačinjavali su predsjednik Senad Sarajlić, Mirsad Čizmo, Husein Hinović, Elvir Bolić, Nihad Perčo i Admir Gazić da bi u završnom sastavu posljednju trojicu zamijenili Nusret Kalčo, Emir Berbić i Zoran Stapić.

Neformalna grupa građana "Za Čelik" obratila se javnosti kako bi predstavila trenutnu situaciju u NK Čelik. Ono što su u prvom redu istakli je nepostojanje rukovodstva kluba zbog čega ne mogu donijeti većinu odluka potrebnih za svoje svakodnevno poslovanje niti postoje obezbijeđene osnovne uslove za dalji tok rada.

"S obzirom da Čelik njeguje neslavnu tradiciju kršenja vlastitih statutarnih propisa ali i onih zakonskih, očekujemo u što skorije vrijeme da se ovo pitanje riješi od strane Skupštine kluba. Međutim, smatramo da su izjave Nihada Pašalića, vršioca dužnosti predsjednika Skupštine NK Čelik Zenica, izuzetno zabrinjavajuće i kontraproduktivne. Kada je do sada pokazao neznanje i/ili nemar u poštivanju statutarnih propisa kluba, ne sazivajući redovnu sjednicu Skupštine u propisanom roku, koja se još uvijek nije održala, utoliko njegove izjave o održavanju vanredne sjednice Skupštine vode ka tome da se izjašnjavanje Skupštine o novom statutu ponovo izbjegne, te fokus prebaci na neka druga pitanja", ističu iz NGG "Za Čelik".

Oni su još dodali da su svjesni da klub ne smije biti bez Upravnog odbora, ali da ne postoji nikakva potreba da se saziva vanredna sjednica Skupštine ukoliko postoji redovna sjednica Skupštine, na kojoj se treba raspravljati i o novom statutu, a na čiji je dnevni red moguće staviti i tačku o Upravnom odboru kluba.

"Svako drugačije postupanje vodi očito u smjeru i daljih nelegalnih opstrukcija jedne građanske inicijative iza koje stoje stotine navijača i hiljade građana koji su pokazali da žele promjene, a te opstrukcije dolaze od strane onih koji već decenijama nisu u stanju ponuditi izvedivo ili iole realno rješenje izlaska iz krize kada upravo oni nose najveću odgovornost za krutost i zastarjelost našeg kluba", dodaju iz NGG "Za Čelik".

Od marta mjeseca ove godine, članovi Neformalne grupe građana "Za Čelik" redovno su informisali ljude u klubu da uskoro ističe mandat Upravnom odboru i da se o tom pitanju treba razmišljati unaprijed, ali i šest mjeseci poslije, Skupština je odbila da se očituje o pitanju novog statuta kluba, a sad postoji i problem sa formiranjem UO.

"Shodno rečenom, NGG 'Za Čelik' i UG 'Robijaši 1988' ponavljaju svoj stav da se statut može usvojiti sada u septembru 2015. godine, a stupiti na snagu na kraju sezone, u junu 2016. godine kako bi se izbjegle velike promjene usred takmičarske sezone pri čemu će postojeća Skupština samostalno izabrati privremeni Upravni odbor sa mandatom do kraja sezone 2015./16. Istekom mandata i stupanjem statuta na snagu na kraju sezone, održali bi se demokratski izbori svih njegovih članova o novom Upravnom odboru u jednom novom sistemu rada", dodaje se u saopćenju.