Nogomet
3

Njemački arhitekti preuredit će stadion Santiago Bernabeu

Totalsport
Real Madrid izabrao je dizajn njemačkih arhitekata iz firme GMP za remodeliranje svog stadiona Santiago Bernabeu, uz procijenjeni trošak od oko 400 miliona eura, izvijestili su u četvrtak španski mediji.

U klubu se nadaju da radovi na projektu, koji će donijeti novi upečatljiv vanjski izgled, uključujući hotel i trgovački centar, mogu početi nakon završetka ove sezone, te će biti dovršeni do 2017. godine, izvijestili su razni mediji bez navođenja izvora svojih podataka.

Polovina projekta bi se finansirala od prodaje imenovanja prava, a druga polovina od izdavanja obveznica Realovim članovima, što znači da klub neće trebati dodatne bankovne kredite.

Preuređenjem Bernabeua, Real Madrid želi povećati prihod od prodaje ulaznica za utakmice ekipe, što je jedan od ključnih izvora prihoda kluba.

GMP, firma sa sjedištem u Hamburgu, pobijedila je na konkursu u konkurenciji tri ponuđača. Ta je kompanija potpisala neke od vodećih svjetskih građevinskih projekata zadnjih godina, uključujući glavnu željezničku stanicu u Berlinu i stadion Arena Amazonia u Manausu, na kojem će se igrati utakmice Svjetskog prvenstva u Brazilu.

Veliki Realov rival Barcelona nedavno je također najavio kako do 2021. godine namjerava preurediti svoj stadion Camp Nou, koji je najveći u Evropi, a otvoren je, baš kao i Santiago Bernabeu, 1950. godine.