Nogomet
132

Njemačka stranka AfD kritizira Ozila zbog fotografije iz Meke i nacionalne himne

Klix.ba
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Liderka nacionalističke njemačke partije Alternativa za Njemačku optužila je njemačkog nogometaša Mesuta Ozila za promoviranje političke agende, jer je na društvenim mrežama objavio svoju fotografiju tokom posjete Meki prošlog mjeseca.

U intervjuu za Die Welt am Sonntag Frauke Petry je optužila Ozila za "licemjerstvo" i propagiranje "političke agende", prenosi Al Jazeera.

"Možda biste trebali pitati Ozila je li htio prenijeti politički stav", rekla je.

"On ne živi prema pravilima šerijata. Žene s kojima se pojavljuje u javnosti ne nose marame", dodala je.

Također je kritizirala igrača jer nije pjevao njemačku himnu, što je posljednji u nizu komentara antiimigrantske stranke o manjinama u nacionalnoj nogometnoj reprezentaciji.

Prije sedam dana je potpredsjednik AfD-a izazvao ljutnju javnosti rekavši da ljudi u svom susjedstvu ne žele njemačkog nogometaša Jeromea Boatenga, čiji je otac iz Gane, a majka Njemica.

"Sramota je da Mesut Ozil, neko s kim se identificira mnogo djece i mladih, ne pjeva nacionalnu himnu", rekla je Petry.

Ozil, koji je treća generacije tursko-njemačke porodice, važi za jednog od najboljih primjera uspješne integracije u njemačko društvo, a za nacionalni tim igra od 2009. godine, pišu agencije.

Arsenalova zvijezda nije odgovorila na ove komentare.

Magazin Der Spiegel navodi da njemački igrači nemaju tradiciju pjevanja himne prije igre te da nije neobično da šute tokom njenog intoniranja, bez obzira na porijeklo i religiju.

AfD, također, smatra da islam krši Njemački ustav i želi zabraniti minarete i pokrivanje lica muslimanki.

Stranka je od početka izbjegličke krize bilježila značajan rast popularnosti, ali i uspjeh na izborima.

Međutim, čini se da su izjave o njemačkim igračima naštetile stranci te se podrška AfD-u smanjila za dva procenta, na 12 posto, prema anketi objavljenoj u Bild am Sonntagu.