Nogomet
32

Njemačka pobijedila Nigeriju u polufinalu OI, za zlato protiv Brazila

Piše: O. T.
Foto: AFP
Foto: AFP
Njemačka je pobjedom nad Nigerijom (2:0) izborila finale fudbalskog turnira na Olimpijskih igara u Rio de Janeiru.

Njemačka je slavila golovima Klostermanna u devetoj i Petersena u 89. minuti, slomila je otpor Nigerije i zakazala duel sa Brazilom u finalu. Brazil je u prvom polufinalnom paru uz visokih 6:0 savladao Honduras.

Finale je na rasporedu u subotu od 22:30 sati i bit će to prilika za obje reprezentacije da osvoje prvo olimpijsko zlato u svojoj historiji.

Sudar Brazila i Njemačke budi i "duhove" od prije dvije godine kada je Njemačka pregazila Brazil rezultatom 7:1 u polufinalu Svjetskog prvenstva u Brazilu.

Eventualna pobjeda nad Njemačkom, Brazilcima može donekle ublažiti poraz sa Mundijala, ali jasno je da ovo nije prava šansa za revanš s obzirom na to da Olimpijske igre u muškom fudbalu nemaju toliki značaj, jer poznato je da na Olimpijskim igrama samo tri igrača fudbalske reprezentacije mogu biti starija od 23 godine.

U redovima Brazila to su Neymar, Renato Augusto i golman Weverton, a kod Njemačke to su braća Lars i Sven Bender te napadač Nils Petersen.

Od svih igrača Njemačke i Brazila samo je Neymar igrao na proteklom Svjetskom prvenstvu, ali je i on zbog povrede propustio okršaj protiv Njemačke u polufinalu.