Nogomet
22

Njemačka - Italija: Pobjednički mentalitet ili skladna cjelina koja zna igrati na rezultat?

Piše: Edin Isanović
Njemačka i Italija u Bordeauxu igraju treću utakmicu četvrtfinala Evropskog prvenstva u Francuskoj.

Aktuelni svjetski prvaci u meč ulaze sa sjajnom statistikom. Pobijedili su tri, a remizirali jednu utakmicu (Poljska 0:0). Gol-razlika je 6:0. S druge strane, Azzurri također, imaju tri trijumfa i jedan poraz (Republika Irska 1:0). Njhova gol-razlika je 5:1.

Nogometni stručnjaci tvrde da Njemačka uvijek igra onoliko koliko im treba. Nametnu svoj ritam i čvrstinom lome suparnika. Ono što ih posebno odlikuje jeste pobjednički mentalitet. Za mnoge djeluju kao neprelazna prepreka.

Lowu će lako biti pripremiti ekipu. Njegovi igrači osjećaju se nadmoćno u startu, to je usađeno u psihu njemačkih reprezentativaca. Ako Conteove trupe mentalno spremni uđu u utakmicu, veće su im šanse da se na kraju raduju. Osim toga, Nijemci će pokušati iskoristiti sve slabosti Azzurra te agresivnim nastupom pokušati stići do pobjede.

Kako naglašavaju imaju recept kako će odgovoriti na očekivano čvrstu igru Italijana. Prije svega, važno će im biti da "paraliziraju" vezni red suparnika.

Italija je na kontinentalnoj smotri u Francuskoj pokazala kvalitet. Ponovo su demonstrirali kako su skladna cjelina koja zna igrati na rezultat. Selektor Antonio Conte svoju je reprezentaciju u taktičkom smislu prilagodio Juventusu kojeg je nekada s klupe uspješno vodio.

Italijani su primili samo jedan pogodak. To se desilo u trećoj utakmici grupe protiv Irske kada su već bili osigurali plasman u nokaut fazu.

Azzurri igraju izuzetno čvrsto. Ispred Buffona je "betonski zid" koji neutrališe suparničke napade. Kada oduzmu loptu protivniku, brzo se tranformišu u napadačku formaciju. Taktički su potpuno nadigrali Španiju u osmini finala.

Prije četiri godine osvojili su srebro na Evropskom prvenstvu u Ukrajini i Poljskoj. Sada će pokušati otići do kraja. No, protiv sebe će već u ranoj fazi imati aktuelne svjetske prvake.

Ipak, navijači vjeruju da Conteova Italija ima snage za nove rezultatske uspjehe. Poznato je kako često ne igraju lijepo za oko, ali im nerijetko taktička disciplina otvori put do pobjede. Također, često su na velikim takmičenjima bili i miljenici sreće.

Zanimljiv će biti i duel dva najbolja golmana današnjice Neuera i Buffona. Kod njemačke nacionalne vrste nema suspendovanih i povrijeđenih, dok je Conte lišen usluga Motte (suspenzija), De Rossija i Candreve (povrede).

Utakmica u Bordeauxu počinje u 21:00 sat.