Javne ličnosti o utakmici
0

"Nisu oni političari da sumnjamo u pobjedu"

Piše: A. Karadža
Pred našim "zmajevima" večeras je još jedna velika utakmica protiv reprezentacije Španije na Bilinom polju u Zenici. Na svu sreću, igrat će se bez ikakvog rezultatskog pritiska, jer je bh. reprezentacija ostvarila željeni cilj, odnosno plasman u baraž za Svjetsko prvenstvo koje će se naredne godine igrati u Južnoj Africi.

Sagovornici iz javnog života koje smo kontaktirali različito su prognozirali večerašnji susret. Dok su jedni uvjereni u ubjedljiv trijumf reprezentacije BiH, drugi su bili oprezniji argumentirajući svoje prognoze Ćirinim najavama o izvođenju kombiniranog sastava.

Mirnes Ajanović, predsjednik BOSS-a, nije krio svoj optimizam pred utakmicu naše najbolje selekcije i Španaca.

"Šta me imate pitati kako će igrati najbolji?! Ne igraju večeras naši političari pa da imamo razloga sumnjati u pobjedu", rekao je Ajanović za Sarajevo-x.com. On je dodao da rezultat nije bitan sve dok je u korist reprezentacije BiH. Na pitanje ko su mogući strijelci, odgovorio je da će to biti Džeko ili Ibišević, a možda i obojica.

Ajanovićevu uvjerenost u pobjedu Ćirinih lavova dijeli i dr. Reuf Karabeg, plastični hirurg.

"Mislim da će rezultat biti 2:1, i iskren da budem, rijetko kad promašim", (samo)uvjeren je Karabeg.

On smatra da će jedan pogodak postići Džeko, a drugi Ibišević ili Salihović koji će, kako se Karabeg nada, ponoviti bravuru iz utakmice protiv Turske, kada je postigao jedan od najljepših golova u historiji bh. reprezentacije. Poznati hirurg će utakmicu gledati sa tribina stadiona Bilino polje.

Ćirine najave da bi na teren večeras mogao izvesti rezervni sastav zbog velikog broja standardnih prvotimaca kojima prijeti suspenzija u slučaju drugog žutog kartona, pokolebale su nade Irfana Nefića, portparola MUP-a KS. Iako nije djelovao sretno zbog selektorovih najava, Nefić je rekao da očekuje uvjerljivu pobjedu od čak 3:1.

"Što više tražiš, više ćeš dobiti", rekao je Nefić, koji smatra da će dva gola dati Džeko, a jedan Ibišević. On će utakmicu gledati sa svojim sinom u kućnoj atmosferi.

Nešto oprezniji u svojim prognozama bio je Amor Mašović, predsjednik Komisije za traženje nestalih koji očekuje neriješen ishod od 1:1.

"Na stranu emocije, ali će rezultat večeras diktirati sastavi timova. Zbog kartona će na teren istrčati kombinirani tim i uprkos zdravoj atmosferi i našim nadama, to je realna prognoza. Strijelac će biti Edin Džeko", rekao je Mašović za naš portal. On će zbog profesionalnih obaveza utakmicu pratiti u vlastitom domu.

Svoje emocije na stranu je stavio i folk pjevač Halid Bešlić koji smatra da je vrlo moguće da se utakmica završi rezultatom 1:1. Halid je uvjeren da će strijelac biti Ibišević, a njegov eventualni pogodak će proslaviti u društvu svojih prijatelja.