Selektor Francuske
0

"Nismo zaslužili poraz, u Bosnu idemo po bodove"

Totalsport
Laurent Blanc (Foto: Reuters)
Laurent Blanc (Foto: Reuters)
Laurent Blanc na najgori je mogući način odradio svoju prvu takmičarsku utakmicu na klupi francuske nogometne reprezentacije. "Tricolori" su kao domaćini na Stade de Franceu izgubili od Bjelorusije s 1-0.

Francuzi su na Svjetskom prvenstvu pretrpjeli poniženje i debakl i u rezultatskom i u svakom drugom smislu, s obzirom na afere i skandale koji su ih pratili. Umjesto Raymonda Domenecha, dužnost selektora preuzeo je Laurent Blanc, koji je protiv Bjelorusije izveo podosta izmjenjen sastav u odnosu na onaj s Mundijala.

Novi trener, novi igrači, ali i novi podbačaj za Francuze. Iako su potpuno nadigrali Bjelorusije, gosti su iz jedne od rijetkih prilika zabili gol, a strijelac je bio Kisljak u 86. minuti.

"U nogometu je najvažnije zabiti gol, a nama je nedostajalo efikasnosti pred protivničkom golu. No, kada već ne možete poentirati, onda je barem važno defanzivno odraditi zadaću kako treba, a mi smo primili gol iz jedne od njihove doista rijetke prilike na utakmici. Nismo zaslužili da izgubimo, ali, eto, dogodilo se", izjavio je Blanc za televiziju TF1.

"U utorak nas čeka gostovanje kod Bosne i Hercegovine, spremni smo otići tamo po bodove. Moramo se riješiti ovog turobnog raspoloženja i gubitničkog duha. Svi moraju shvatiti da su u ovoj našoj reprezentaciji najbolji strijelci Florent Malouda i Louis Saha, obojica sa samo četiri gola. No, kažem, vrijeme je da počnemo zabijati golove", zaključio je Blanc.

Francuzima je sada, nakon poraza od Bjelorusije, gostovanje u Sarajevu još važnije. Vrate li se kući praznih džepova, posao u kvalifikacijskoj D grupe bit će im jako težak i komplikovan.