Alen Škoro za Sarajevo-x.com
0

INTERVJU / "Nisam siguran da ću se vratiti u Meksiko"

Razgovarao: Edin Isanović
Alen Škoro
Alen Škoro
Nekadašnja uzdanica FK Sarajevo, Alen Škoro, u ljeto 2010. otišao je u Meksiko. Ovih dana nalazi se na odmoru u Sarajevu i poručuje da ne zna hoće li se vratiti u Querétaro. Za naš portal je govorio o životu u Meksiku, planovima za budućnost, ali i suspenziji reprezentacije BiH i FK Sarajevo, za kojeg kaže da ga prati bez obzira na to gdje se nalazi.

Kako je bilo u proteklih jedanaest mjeseci u Meksiku?

Super. Grad u kojem sam živio je jedan od najmirnijih u Meksiku. Što se tiče klimatskih prilika, to je posebna priča. Uvijek je toplo, temperatura je konstantno oko 25 stepeni. Stalno sam bio u papučama i šorcu. Za nepunih godinu dana, koliko sam boravio u Querétaru, nikada nije padala kiša. Nevjerovatno za nekoga ko dolazi sa ovih prostora.

U klubu je bio potreban period adaptacije?

Tako je. Kada dođete u sredinu gdje je sve drugačije i sve novo, treba proći određeno vrijeme kako bi se čovjek navikao. Što se tiče kluba, moram naglasiti da su prilikom mog dolaska svi bili dobronamjerni. No, trebalo mi je tri ili četiri mjeseca da se potpuno adaptiram. U trenucima kada sam počeo igrati i kada sam postigao onaj gol makazicama, dolazi do smjene trenera. Čim je stogao novi šef shvatio sam da ću biti u drugom planu.

Zbog čega?

Novi strateg je Urugvajac. Odmah je doveo nekoliko svojih sunarodnjaka, između ostalih i jednog napadača. Nažalost, nisam više dobijao šansu. No, poštovao sam svaku odluku.

Potpisali ste trogodišnji ugovor, što znači da ste za Querétaro vezani do 2013. Hoćete li se vraćati u Meksiko?

Nisam siguran kako će se sve ovo završiti. Tačno je da sam do 2013. godine vezan ugovorom. Moja sudbina će se znati u narednih petnaestak dana. Meni je najvažnije da igram. To će biti prioritet.

Kako ocjenjujete kvalitet meksičlke lige?

Vrlo dobrom ocjenom. Iskreno, nisam očekivao da je nivo kvaliteta onako izražen. Ima dosta Brazilaca i Argentinaca koji sigurno mogu igrati u jakim evropskim ligama, ali ne žele da dođu na Stari kontinent. Querétaro je organizovan klub, koji ima svoje jasne ciljeve. Konkurencija je snažna i uvijek dobro došla.

Je li u dalekom Meksiku bilo još nogometaša sa ovih prostora?

Nije. Mada su mi rekli da je nekada ranije bilo igrača sa Balkana.

S kim ste se najviše družili?

Sa igračim iz kluba, koji su bili u mom komšiluku. Uz mene je bila i moja porodica, tako da sam uz njih sve lakše proživljavao. U Meksiku se govori španski jezik, kojeg sam dobro savladao. Sve u svemu, nosim lijepe uspomene. Ovo je veliko iskustvo za mene.

Jeste li pratili nastupe Sarajeva?

Apsolutno! FK Sarajevo je dio moje svakodnevnice. Pratio sam preko interneta sva dešavanja, tako da mogu reći da sam poprilično dobro upoznat sa situacijom. Čak sam uživo gledao i derbi. Žao mi je što nismo pobijedili.

Dvoboj protiv Širokog Brijega posmatrali ste sa tribina koševskog stadiona. Dojmovi?

Sarajevo je zasluženo slavilo i to je ono što ostaje kao činjenica za nastavak prvenstva. Bodovi iz tog susreta dali su ekipi dodatni psihološki poticaj. Ono što je najvažnije - osigurana je Evropa.

Navijače sigurno najviše zanima kada ćete se ponovo vratiti na Koševo.

Siguran sam da ću karijeru završiti na najvećem bh. stadionu. U ovom trenutku ne mogu dati precizan odgovor. Jednog dana sigurno, ali ne znam tačno kad.

Možete li nam za kraj reći očekujete li da će delegati Skupštine N/F SBiH 26. maja glasati za promjene Statuta i na taj način ukinuti suspenziju?

Svakako, optimista sam. Vjerujem kako će nacionalni tim igrati kvalifikacionu utakmicu 3. juna u Bukureštu.