Alex Ferguson
0

"Nikada ne bih mogao biti sudija, težak je to posao"

Totalsport
Alex Ferguson (Foto: AFP)
Alex Ferguson (Foto: AFP)
Menadžer nogometaša Manchester Uniteda Alex Ferguson izlio je svoj prezir prema inicijativi vodstva Premierlige kako bi se od iduće sezone poboljšalo ponašanje igrača i menadžera prema sudijama u tom takmičenju.

Ferguson trenutno odrađuje suspenziju od pet utakmica, koja mu je izrečena zbog kritikovanja sudije Martina Atkinsona nakon poraza od Chelseaja (2-1) u zaostaloj utakmici 18. kola Premierlige, odigranoj 1. marta. Ferguson je pred Disciplinskim odborom FA-a pokušao osporiti optužbe, ali je krovno tijelo engleskog nogometa objavilo kako je neovisna komisija dokazala optužbe. Škot je dobio tri utakmice suspenzije za ovaj prekršaj, a još su mu dvije dodane budući da je bio uvjetno kažnjen zbog lanjskog kritikovanja sudije Alana Wileyja.

Ferguson smatra da je plan koji je iznio izvršni direktor lige Richard Scudamore sasvim nepotreban, jer menadžeri već poštuju sudije...

"Richard Scudamore nema puno toga za učiniti, zar ne? On pokušava podići nivo Premiershipa. U redu, to je njegov posao. No, ja mislim da menadžeri već poštuju sudije i da je inicijativa sasvim nepotrebna. Ja sam kažnjen zbog nečega što mislim da je bio korektan komentar, ali su u FA-u smatrali suprotno, pa su me kaznili. Dobio sam pet utakmica suspenzije, to je u redu. Ali, to ne znači da mi, menadžeri, ne poštujemo sudije. Težak je to posao, svi to znamo", rekao je Sir Alex na konferenciji za novinare.

Potom se obratio novinarima pitanjem.

"Biste li vi mogli biti sudije? Ne biste. Bogami, ne bih ni ja. No, jasno je da ih trebamo. Mislim da je Richard krenuo skakati s jako visoke skakaonice u vodu, a da nije baš dobro promislio o tome", kaže Ferguson.