Nogomet
24

Nikad zanimljivije posljednje kolo PL: U subotu odluka o prvaku, putnicima u Evropu i niži rang

Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Dva dana dijele nas od spuštanja zavjese na još jednu sezonu Premijer lige. Ovog puta najbolja fudbalska liga u našoj zemlji bila je itekako zanimljiva, a odluka o prvaku, poziciji koja vodi u Evropu, te o klubovima koji će napustiti Premijer ligu past će tek u posljednjem kolu.

Što se tiče naslova prvaka, sigurno je da će veliki pehar ljetovati u glavnom gradu, s obzirom na to da je knjiga spala na dva slova, Sarajevo i Željezničar. Sarajevo za ostvarenje sna mora pobijediti Slobodu na domaćem terenu, dok Željezničar u Zenici protiv Čelika ima imperativ pobjede, koja mu uz dozu sreće može donijeti i titulu, makar je teško očekivati da Sloboda priredi senzaciju na Koševu.

Sa četiri boda više od trećeplasiranog Zrinjskog, Željezničar je već osigurao minimalno nastup u pretkolu Evropske lige. Osvajač Kupa Olimpic također će u pretkolo Evropske lige, dok će čast Hercegovine braniti Zrinjski ili Široki Brijeg.

Sudbina je htjela da odluka o četvrtom učesniku evropskih takmičenja padne međusobnim duelom Širokog Brijega i Zrinjskog. Mostarcima je dovoljan i bod na Pecari, dok Širokobriježani moraju pobijediti.

Zanimljivo je da će šest posljednjeplasiranih klubova na tabeli također međusobnim duelima odlučiti koja će dva kluba napustiti društvo najboljih. Kombinacija je mnogo, a uoči posljednjeg kola najugroženija je Zvijezda koja mora pobijediti Mladost u Ugljeviku, što joj u konačnici ne mora biti dovoljno da opstane. Pobjedom nad Zvijezdom Mladost bi vrlo vjerovatno osigurala opstanak.

Drina na domaćem terenu mora pobijediti Slaviju da bi bila sigurna, dok gostima iz Istočnog Sarajeva igra i bod. Travnik je jedini klub koji je već osigurao opstanak i to zahvaljujući boljem međusobnom omjeru sa timom Mladosti. Travnik je u posljednjem kolu domaćin Vitezu koji bi u slučaju poraza također vjerovatno ispao.