Nogomet
2

Nijemci igraju polufinale na 60. godišnjicu "čuda iz Berna"

Totalsport
Foto: EPA
Foto: EPA
Njemačke medije zahvatila je euforija nakon plasmana Elfa u polufinale Svjetskog prvenstva u kojem će igrati protiv domaćina Brazila.

U petak je njemačka nogometna reprezentacija pobijedila Francusku u četvrtfinalu (1-0) i postala prva ekipa u historiji koja se plasirala u polufinale na četiri uzastopna svjetska prvenstva.

''Adieu, les Bleus!'', poručuje tabloid Bild francuskim nogometašima i podsjeća da je Njemačka izbacila Tricolore i 1982. i 1986. godine. U izvještaju se posebno hvali jedini strijelac i igrač utakmice Mats Hummels, ali našlo se mjesta i za kritiku na račun Mesuta Özila.

''Özil je bio u sastavu, ali ni u jednom se trenutku nije istaknuo. Bio je najslabija njemačka karika'', piše Bild.

Die Welt posebno hvali impresivnu njemačku odbranu na čelu s Hummelsom, zatim golmana Manuela Neuera zbog krucijalne odbrane u sudačkoj nadoknadi, kao i kapitena Philippa Lahma koji je ponovno zaigrao na mjestu desnog odbrambenohg umjesto u veznoj liniji.

''Lahm je pokazao Höwedesu što znači biti bočni igrač'', zaključuje Die Welt kojem se ne sviđa Höwedesova igra prema naprijed.

Magazin 11 Freunde usporedio je, pak, nekadašnju i današnju reprezentaciju Njemačke.

''S novom postavom i starim samopouzdanjem, ekipa Joachima Löwa se točno na 60. godišnjicu 'čuda iz Berna' probila u polufinale'', ističe autor podsjećajući na naslov svjetskog prvaka koji je Njemačka osvojila 4. jula 1954. godine, pobijedivši u finalu favoriziranu mađarsku Laku konjicu.