Zvjezdan Misimović
0

"Nije problem sistem, već naš angažman"

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Trener Wolfsburgovih nogometaša Armin Veh odlučio je promijeniti sistem igre, te na taj način rasteretiti odbrambeni dio ekipe.

U 17 dvoboja jesenskog dijela Bundeslige primili su Volfsburžani čak 32 gola. Samo su Hertha (39), Bochum (33) i Freiburg (33) bili više naklonjeni suparničkim napadačima.

Ipak, ideja da Wolfsburg umjesto u dijamantnom rasporedu veznoga reda, zaigra sistemom s dvojicom zadnjih veznjaka ispred odbrambene četvorke ne pogoduje svima, pa tako niti bosanskohercegovačkim reprezentativcima u ekipi.

Sistem 4-4-2 ne paše Zvjezdanu Misimoviću, playmakeru koji bi sada trebao zauzeti mjesto uz lijevu aut liniju, o čemu je pričao Misimović za štampano izdanje njemačkog magazina Kickera.

"Svako zna da mi to nije idealna pozicija, a i prošle sezone je sve bilo u redu u našoj igri. Nije problem sistem, već se moramo kolektivno bolje kretati i odlučnije ulaziti u duele", kaži Misimović.

Odluči li se Veh za sistem 4-2-3-1 nezadovoljan će biti Edin Džeko ili Brazilac Grafite. U slučaju takvog rasporeda jedan od njih dvojice morao bi igrati na krilu, a ne više zajedno u vrhu napada. Prošle godine su igrajući uz bok jedan drugome postigli 54 prvenstvena gola, od čega Džeko 26, a ekipa je osvojila Bundesligu.