Nogomet
75

Bosanac u Africi: Nigerijci su mislili da će BiH biti lak protivnik, a sada su zabrinuti

Piše: A. Dž.
Foto: AFP
Foto: AFP
Otkako su saznali da će na Svjetskom prvenstvu u Brazilu igrati sa reprezentacijom Bosne i Hercegovine, u Nigeriji se stvorila slika da su Zmajevi lak protivnik koji će nogometna A selekcija ove zemlje lako pobijediti. Međutim, nakon prvih susreta u grupi F, svi su naglo promijenili mišljenje.

Iako je reprezentacija BiH poražena od velike Argentine u svom prvom nastupu na Mundijalu rezultatom 2:1, ostavila je snažan dojam na nogometni svijet. Zmajevi su pokazali da nisu slučajno na Mundijalu, te da su ekipa koja može pomrsiti račune i najvećim selekcijama.

Sve to je bilo veliko iznenađenje za Nigerijce, koji su pomalo potcjenjivački gledali na našu ekipu, a do prije nekoliko dana njihovi mediji uopće nisu bili previše zainteresirani za BiH misleći da ćemo biti zadnji u grupi.

Prijedorčanin Sadat Kolonić, koji živi u Port Harcourtu u Nigeriji, kaže da je situacija sada bitno drugačija i da su navijači u zemlji našeg sljedećeg protivnika zabrinuti.

"Svi su poprilično razočarani onim što je pokazala njihova selekcija, a zabrinuti zbog onoga što su vidjeli u susretu BiH-Argentina. Baš jutros mi je šef prišao i rekao mi 'pa oni tvoji odlično igraju'", kaže nam Kolonić koji je vodeći istraživač naftnog giganta Shell.

Sadat Kolonić
Sadat Kolonić

Svjesni su u Nigeriji, kaže, da će meč sa BiH biti puno teži nego onaj s Iranom. Veći je i pritisak javnosti u zemlji u kojoj je nogomet veoma važan.

"Znaju da im je susret s BiH zadnja šansa da ostanu u igri, zato mislim da će dati sve od sebe da prođu dalje. I nama to treba biti izazov da se što bolje pripremimo", ističe Kolonić koji prati svaki susret naše reprezentacije.

Tako je bilo i u noći sa subote na nedjelju. Zmajevi su iz doma Kolonićevih imali veliku podršku, a bilo je suza, priznaje nam naš sagovornik.

"Rijetko pustim suzu, ali kada je na Maracani počelo intoniranje himne BiH, zaplakao sam gledajući naše Zmajeve onako postrojene i zagrljene. Sjetio sam se svog vremena provedenog u Armiji RBiH i teških trenutaka, ali sam bio toliko ponosan da ne žalim nijedan dan", kaže Kolonić.

Nada se da će Zmajevi u susretu s Nigerijom imati više sreće i da ćemo svi slaviti veliku pobjedu.