Afrički kup nacija
0

Nigerija boljim izvođenjem penala ušla u polufinale

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Nakon 90 i 120 minuta igre posljednje četvrtfinalne utakmice nogometnog Afričkog kupa nacija u Angoli između Nigerije i Zambije nije bilo golova, pa su o pobjedniku odlučivali udarci s bijele tačke.

Iako je Nigerija ušla u ovaj dvoboj kao favorit, njeni nogometaši su pokazali vrlo malo tokom utakmice. No, iskazali su veliku smirenost i hladnokrvnost prilikom izvođenja penala, zabili su svih pet, dok je igrač Zambije Thomas Nyirenda u četvrtoj seriji bio neuspješan.

Tačnije, njegov udarac odbranio je golman Nigerije Vincent Enyeama, koji je sam bio egzekutor u petoj seriji za pobjedu 5-4 u penalima i slavlje Nigerijaca.

Iako se Zambija oprostila od Afričkog kupa nacija, može biti ponosna svojim nastupom. Selekcija Zambije pokazala je na cijelom turniru, pa tako i protiv Nigerije vrlo dobar nogomet kojem jedino nedostaje bolja završnica.

Zambija je, pogotovo u drugom poluvremenu, nadigrala Nigeriju, ali nije uspjela realizirati niti jednu od nekoliko dobrih prilika.

Dodajmo još da je Nigerija od 107. minute igrala s čovjekom manje, jer je Onyekachi zbog grubog prekršaja dobio drugi žuti, to jest crveni karton.

Nigerija će u polufinalu 28. januara igrati protiv Gane, a još od ranije je poznato da će drugu polufinalnu utakmicu istog dana odigrati Alžir i branitelj naslova Egipat.

Afrički kup nacija, četvrtfinale: Egipat – Kamerun 3-1 – produžeci (Hassan 37, 95, Gado 92 / Hassan 26-ag) Nigerija – Zambija 0-0, 5-4 na penale