Nogomet
23

NGG "Za Čelik" traži usvajanje novog Statuta za povratak Čelika na puteve stare slave

Klix.ba
Neformalna grupa građana "Za Čelik" prije nekoliko dana u Zenici je prezentirala svoj program gdje sa učešćem simpatizera NK "Čelik" žele vratiti zeničkog premijerligaša na staze stare slave.

Kako su istakli problemi postoje i ne mogu se preko noći riješiti, ali uz jasnu strukturu rada se nadaju da će se situacija u klubu popraviti te da će Čelik ponovo biti uspješan klub.

"Naravno, moramo biti realni i shvatiti da su dugovi za naše uslove veliki i da se pretrpljena šteta, u tom veoma dugom vremenskom periodu, ne može sanirati preko noći. Vjerujemo da bi se preduslovi za napredak mogli ostvariti u srednjoročnom periodu, ali to podrazumjeva kvalitetan i naporan rad svih klupskih struktura, određenu pomoć grada Zenice, a strpljenje i podršku njegovih navijača i simpatizera", stoji u viziji NGG "Za Čelik".

Članovi grupe "Za Čelik" su Skupštini NK Čelik dostavili i novi Statut koji će prema njihovim riječima biti dosta efikasniji od već postojećeg, a Skupština kluba ima rok od 30 dana da sazove sjednicu i usvoji novi Statut.

"Smatramo da je trenutno ustrojstvo kluba, bazirano na aktuelnom statutu, neefikasno, tromo, netransparentno i nedemokratično i kao takvo prepreka bilo kakvom razvojnom procesu u klubu. Klub se u potpunosti otuđio od svoje zajednice ne pokazujući razumijevanje za zahtjeve navijača i simpatizera kluba da isti bude dostupniji po pitanju bitnih informacija, kao i za postepeni upliv svježih ideja i novih ljudi u njegove strukture", navode "Za Čelik" u pismu Skupštini NK Čelik.

Ukoliko novi Statut bude usvojen, bit će uspostavljen stabilizacijski period od dvije godine u kojem će mandat Upravnog odbora traje dvije, umjesto četiri godine, a odmah će biti obavezna i sprovedba velike revizije finansijskog stanja u klubu i restruktuiranje dugova.

Kako su istakli iz ovog neformalnog udruženja građana sa novim statutom stanje će se "resetovati na nulu, što podrazumijeva: prestanak rada Skupštine u trenutnom sazivu, Nadzorni odbor, Upravni i Menadžment radit će po "starom principu" do Skupštine po novom statutu.

Također, sa novim principom članstva, svakoj osobi se omogućava da bude član kluba, a čitav Statut napravljen je po uvidu na najuspješnije evropske sisteme sportskih klubova.

"Prijedlog novog statuta NK Čelik Zenica je baziran na članskom "socios" modelu, tj. "1 član - 1 glas" gdje bi svaki punoljetni član kluba automatski bio član najvišeg tijela kluba - Skupštine NK Čelik Zenica. Svaki član kluba bi na taj način imao priliku da bira i bude biran od strane drugih članova kluba. Ovakav pionirski pristup upravljanju jednim sportskim klubom bi bio prvi te vrste u Bosni i Hercegovini, a isti je već u primjeni u Njemačkoj, Španiji, Švedskoj, Portugalu i odnedavno i nekim engleskim klubovima", kazali su iz NGG "Za Čelik".

Više informacija o Statutu i planovima NGG "Za Čelik" možete pročitati na njihovoj oficijelnoj stranici.