Nogomet
11

Nezadovoljan dužinom kazne, Platini podnio ostavku na mjesto predsjednika UEFA-e

Klix.ba
Michel Platini (Foto: EPA)
Michel Platini (Foto: EPA)
Nakon što mu je Međunarodni sud za sportsku arbitražu u Lozani (CAS) smanjio kaznu sa šest na četiri godine zabrane vršenja svih funkcija u fudbalu, predsjednik Evropske fudbalske organizacije (UEFA) Michel Platini odlučio je podnijeti ostavku.

Platini je od CAS-a u Lozani tražio da potpuno ukine njegovu suspenziju, ali je dobio smanjenje suspenzije sa šest na četiri godine te je nakon takve odluke CAS-a podnio ostavku.

Platini i Joseph Sepp Blatter, bivši predsjednik FIFA-e suspendovani su na po šest godina zbog "nelojalne uplate" od dva miliona švicarskih franaka. Novac je legao 2011. godine na Platinijev račun, a transakciju je odobrio Blatter, uz obrazloženje da su imali usmeni dogovor da ga plati za posao savjetnika od 1999. do 2002. godine.

"Podnosim ostavku na sve moje dužnosti na mjestu predsjednika UEFA-e kako bi nastavio svoju bitku na sudovima u Švicarskoj kako bih dokazao svoju nevinost", objavio je Platini u svom saopćenju.

CAS je također smanjio i novčanu kaznu Platiniju sa 80,000 švicarskih franaka na 60,000. Francuzu je suspenzija izrečena 21. decembra.

Prema najavama iz UEFA-e u septembru će se održati predsjednički izbori u kontinentalnoj fudbalskoj asocijaciji, kako bi se popunilo upražnjeno Platinijevo mjesto.