Nogomet
127

Nezaboravni "Braco": Na zvaničnom Twitter profilu Lige prvaka Salihamidžiću čestitali rođendan

Piše: O. T.
Hasan Salihamidžić (Foto: EPA)
Hasan Salihamidžić (Foto: EPA)
Neizbrisiv trag ostavio je u Hamburgu i Bayernu iz Minhena, a pamtit će ga i fanovi Juventusa i Wolfsburga. Mi ćemo se i dalje pitati ko je kriv što nije skupio više od 43 nastupa za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. On danas slavi 38. rođendan. Veliki Hasan Salihamidžić.

Popularni Braco izaziva respekt fudbalskog miljea širom Evrope, a dokaz tome je i rođendanska čestitka na zvaničnom Twitter profilu Lige prvaka gdje u opisu, pored rođendanske čestitke, stoji:"Šesterostruki osvajač Bundeslige i šampion Lige prvaka 2001. godine s Bayernom iz Minhena".

Karijeru je počeo igrajući za Turbinu u Jablanici i mostarskom Veležu, a onda ratnih devedesetih odlazi u Hamburger. Svojim igrama privukao je pažnju velikog Bayerna s kojim je šest puta osvojio Bundesligu, igrao dva finala Lige prvaka od kojih je jedno osvojio, a svemu tome dodao je i četiri titule DFB-Pokala.

Potom je prešao u Juventus, klub koji se vraćao iz ponora zbog boravka u Seriji B. Salihamidžić je sa Starom damom u sezoni 2008/09. igrao Ligu prvaka i osvojio drugo mjesto u Seriji A, a karijeru je završio u Wolfsburgu 2012. godine.

Jedan od najupečatljivijih momenata karijere jednog od najboljih igrača u historiji Bosne i Hercegovine svakako je onaj iz prve utakmice osmine finala Lige prvaka u sezoni 2006/07. kada je Bayern na domaćem terenu rezultatom 2:1 slavio protiv Real Madrida.

Salihamidžić je odmah na startu meča ukrao loptu Robertu Carlosu i asistirao Royu Makaayu za vodstvo nakon samo 10 sekundi igre i to je još uvijek najbrže postignuti gol u historiji ovog takmičenja. Bayern je kasnije prošao dalje zbog više postignutih golova u gostima, a ukupan rezultat bio je 4:4.